Pieptea:1.300 de angajaţi de la Palatele Brâncoveneşti, Cimitire şi PMB nu primesc salariile la timp

Aproximativ 1.300 de angajaţi ai Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, ai Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti şi ai aparatului propriu al Primăriei Capitalei nu îşi vor primi salariile la timp, din cauza lipsei dreptului de semnătură, susţine viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea

311 afișări
Imaginea articolului Pieptea:1.300 de angajaţi de la Palatele Brâncoveneşti, Cimitire şi PMB nu primesc salariile la timp

Pieptea:1.300 de angajaţi de la Palatele Brâncoveneşti, Cimitire şi PMB nu primesc salariile la timp (Foto: Arhiva Mediafax Foto)

Conducerea aparatului propriu din PMB a găsit soluţii pentru deblocarea unor sume pentru salarii, însă doar salariaţii RATB vor primi banii integral, cei din sistemul de termoficare vor primi o parte, iar ceilalţi vor fi plătiţi la sfârşitul săptămânii viitoare, a anunţat, joi, viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea (PNL).

El a scris pe pagina sa de Facebook că starea de incertitudine privind plata salariilor celor aproximativ 20.000 de angajaţi ai Primăriei Capitalei şi ai regiilor autonome de transport şi termoficare s-a clarificat.

"Alături de conducerea aparatului propriu din Primăria Capitalei, am identificat soluţiile pentru ca sumele de bani să poată fi deblocate şi virate la timp cu atât mai mult cu cât săptămâna viitoare va începe şi anul şcolar. Angajaţii regiei de transport vor primi salariile integral, iar cei din sistemul de termoficare vor primi o parte din drepturile salariale. În lipsa primarului general, a directorului economic şi a directorilor unor instituţii subordonate, angajaţii Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti şi ai aparatului propriu al Primăriei Capitalei nu îşi vor primi salariile la timp. Vorbim despre despre circa 1.300 de angajaţi", a anunţat Pieptea.

Viceprimarul le mulţumeşte angajaţilor pentru înţelegere şi îi asigură că nu existenţa fondurilor este problema, ci doar dreptul de semnătură autorizată, iar până la sfârşitul săptămânii viitoare absolut toţi angajaţii îşi vor primi salariile integral.

Viceprimarul Dan Darabont (PSD) a declarat, luni, că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) se află într-o situaţie de avarie, inclusiv în imposibilitatea de a plăti salariile.

"Pe termen foarte scurt, zilele acestea, trebuie să se plătească salariile, atât ale funcţionarilor din primărie, cât şi pentru angajaţii RATB şi RADET. Deci discutăm despre peste 20.000 de persoane. Multe dintre aceste 20.000 de familii se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit. Deci trebuie urgent să găsim o soluţie pentru conducerea executivă a primăriei şi pentru delegarea tuturor atribuţiilor şi obligaţiile aferente", a spus Dan Darabont.

Viceprimarul a explicat că doar Consiliul General este cel care poate scoate municipalitatea din impas printr-o hotărâre de delegare de competenţă, însă reunirea CGMB nu se poate face înainte ca instanţa să comunica oficial prefectului decizia privind arestarea lui Sorin Oprescu, pentru a se putea dispune suspendarea acestuia din funcţie.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani care proveneau de la patru denunţători.

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, au mai spus sursele citate.

Procurorii arată că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

În acest dosar au mai fost arestaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, declara că Sorin Oprescu nici nu a cerut şi nici nu a primit bani: ”Acest om nu a cerut niciodată sume de bani”.

Luni seară, după ce l-a vizitat pe primar în arest, Chiciu a spus că Sorin Oprescu "nu va demisiona", iar mesajul său pentru toţi cei care s-au grăbit să-l acuze este: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!".

Avocatul a menţionat că Oprescu se simte mai bine şi se gândeşte deja la apărarea pe care o va face.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici