Pilulele contraceptive scad semnificativ riscul de cancer ovarian

Pilula contraceptivă poate proteja femeile împotriva cancerului ovarian pe o perioadă de cel puţin 30 de ani de la încetarea tratamentului şi a prevenit, până în prezent, 100.000 de decese din cauza acestei boli în lumea întreagă, potrivit unui studiu britanic.

2 afișări
Imaginea articolului Pilulele contraceptive scad semnificativ riscul de cancer ovarian

Pilulele contraceptive scad semnificativ riscul de cancer ovarian

Studiul, finanţat de asociaţia caritabilă Cancer Research UK, din Marea Britanie, va apărea, sâmbătă, în revista medicală The Lancet.

Pentru a realiza acest studiu, profesorul Valerie Beral (Oxford, Marea Britanie) şi colegii săi au analizat 45 de studii epidemiologice asupra cancerului ovarian realizate în 21 de ţări (mai ales din Europa şi Statele Unite) şi la care au participat 23.257 de femei bolnave de cancer şi 87.303 de femei sănătoase.

"În cursul următoarelor decenii, cel puţin alte 30.000 de cazuri de cancer ovarian vor fi, probabil, evitate anual datorită utilizării pilulei contraceptive", indică studiul.

În 2002, aproximativ 120 de milioane de femei din lumea întreagă utilizau pilula contraceptivă. 80 de milioane dintre acestea erau înregistrate în ţările în curs de dezvoltare, fiind persoane cu venituri mici şi medii. Specialiştii prevăd o creştere a numărului lor şi, implicit, o creştere a numărului de vieţi salvate.

Contraceptivele orale au fost asociate cu un risc crescut de cancer mamar şi al colului uterin. În schimb, aceleaşi pilule contraceptive par a proteja organismul împotriva altor tipuri de cancer, precum cel ovarian, uterin sau colorectal, se indică în The Lancet.

Articolul confirmă, "fără nici un dubiu", faptul că pilula contribuie la prevenirea cancerului ovarian, subliniază un editorial din The Lancet. Studiul demonstrează că acest avantaj se menţine pe parcursul a foarte mulţi ani.

În ţările bogate, potrivit acestui studiu, o perioadă de zece ani de utilizare a pilulei poate contribui la reducerea, înainte de vârsta de 75 de ani, a incidenţei noilor cazuri de cancer ovarian de la 12/1.000 la 8/1.000 şi a mortalităţii de la 7/1.000 la 5/1.000.

"Beneficiile contraceptivelor orale împotriva cancerului ovarian sunt independente de compoziţia lor", spun specialiştii de la revista The Lancet. Amintind de contraindicaţiile contraceptivelor - tromboze, cheaguri sangvine, maladii cardiace, boli hepatice -, revista Lancet pledează pentru un acces mai larg al femeilor la "acest puternic agent de prevenire a cancerului", fiind de părere că beneficiile depăşesc riscurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici