Plângerea premierului Ungureanu privind neregulile de la ANRP, înregistrată la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a primit, marţi seara, plângerea primului-ministru Mihai Răzvan Ungureanu privind neregulile constatate la Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor (ANRP).

1063 afișări
Imaginea articolului Plângerea premierului Ungureanu privind neregulile de la ANRP, înregistrată la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Mihai Razvan Ungureanu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Tot la Parchetul Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie este înregistrat o parte din dosarul referitor la Remus Baciu, fost vicepreşedinte ANRP, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a disjuns (separat-n.r.) anumite fapte care o privesc pe Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fostul preşedinte al autorităţii, care a demisionat din funcţie în 5 octombrie 2011, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În perioada iunie-august 2011, Remus Virgil Baciu, în calitate de vicepreşedinte al autorităţii, cu rang de subsecretar de stat, a pretins, printr-un intermediar, de la patru persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989) o sumă de bani reprezentând aproximativ 15 la sută din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP, pentru a face demersuri în sensul urgentării soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 metri pătraţi, situat în municipiul Bucureşti, a fost stabilită la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 de euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.

Baciu este judecat de Tribunalul Bucureşti, el fiind eliberat din arest la începutul anului.

Sistemul utilizată de Baciu era cunoscut, cei care vroiau să ajungă în fruntea listei pentru a fi despăgubiţi plăteau comisioane importante funcţionarilor ANRP, au precizat sursele citate.

Marţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a sesizat Parchetul cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor (ANRP), unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.

Preşedintele ANRP, Dorina Danielescu, a declarat marţi, după şedinţa de Guvern, că s-au găsit "nereguli grave" în repartizarea pentru soluţionare a dosarelor de despăgubire, fără criterii şi registre de evidenţă, iar în urma verificărilor s-a constatat că în cazul a circa 80% din cazurile pentru care s-au emis decizii de despăgubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de moştenitor.

Danilescu a precizat că din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 de dosare, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.

"Sunt şi celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinţe emise de medicul de familie şi rapoarte medicale, în care diagnosticele invocate au fost infecţii urinare, fost fumător şi consumator de etanol. S-a mai constatat că dosarele de despăgubire au fost atribuite în vederea evaluării proprietăţilor către aceleaşi 12 societăţi din 34 înregistrate sau către aceiaşi zece evaluatori persoane fizice autorizate din 53", a spus Danielescu.

Suma totală plătită în 2010 societăţilor de evaluare s-a ridicat la circa trei miliarde lei, din care 91% către cele 12 societăţi, iar în 2011 au fost achitate aproximativ 1,8 miliarde lei, din care 76% tot către cele 12 societăţi.

Verificările au mai indicat că nu a fost respectată cronologia emiterii titlurilor de plată în funcţie de ordinea depunerii cererilor de opţiune şi că nu au fost exercitate căile legale de atac împotriva procedurilor de executare silită, onorariul avocatului fiind în multe cazuri chiar mai mare decât cuantumul despăgubirii. O altă situaţie identificată a fost cea în care şefa servicului de contencios nu avea studii juridice, ci de psihologie.

"În cadrul Legii 9/1998 (privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar-n.r.), atribuirea puterii de decizie privind repartizarea, soluţionarea şi plata compensaţiilor băneşti a aparţinut vicepreşedintelui care, conform declaraţiilor angajaţilor ANRP şi consemnărilor echipei de audit, cu o zi înainte de efectuarea plăţii preda consilierilor o listă cu dosarele care trebuia plătite", a spus Danielescu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat ulterior că premierul Ungureanu a sesizat Parchetul în cazul neregulilor constatate în urma auditului de la ANRP.

Dorina Danielescu a a fost instalată la conducerea ANRP în octombrie 2011, după ce Crinuţa Nicoleta Dumitrean a demisionat de la conducerea instituţiei.

Demisia lui Dumitrean a survenit arestării vicepreşedintelui ANRP Remus Baciu în dosarul de corupţie, acesta fiind acuzat că ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

"Cu ocazia preluării mandatului, am solicitat desfăşurarea şi analizarea unei misiuni de audit ad-hoc, efectuată de specialişti din Ministerul Finanţelor, cu privire atât la activitatea desfăşurată în cadrul ANRP, cât şi cu privire la execuţia bugetară pe parcursul anului 2010-2011", a spus Danielescu.

Surse oficiale au declarat, marţi dimineaţa, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist, invocând lipsa de fonduri, decizie materializată în final de Executiv prin ordonanţă de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici