Plenul CSM a avizat favorabil OUG privind procedura de selecţie a procurorilor pentru Parchetul European

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, marţi, cu 17 voturi pentru şi unul împotrivă, proiectul de OUG transmis de ministrul Justiţiei Tudorel Toader care prevede aplicarea de către România a regulamentului privind instituirea Parchetului European.

906 afișări
Imaginea articolului Plenul CSM a avizat favorabil OUG privind procedura de selecţie a procurorilor pentru Parchetul European

Plenul CSM a avizat favorabil OUG pe procedura de selecţie a procurorilor pentru Parchetul European

Potrivit ordinii soluţionate a şedinţei de marţi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), plenul CSM a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

S-au înregistrat 17 voturi pentru şi unul împotrivă.

În ceea ce priveşte articolul 1, alineatul 3 din proiectul de ordonanţă, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit următoarea observaţie: "Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători", cu 10 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi un vot nul.

Duminică, Tudorel Toader a declarat că OUG pentru selectarea celor trei propuneri de procurori pentru Parchetul European din partea României se justifică deoarece termenul limită este finalul lunii martie.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European este în plină desfăşurare, iar Laura Codruţa Kovesi se află printre favorite.

Potrivit calendarului Parlamentului European, Comisia libertăţi civile, justiţiei şi afaceri interne (LIBE) are şedinţe pe 25 februarie de la ora 16.00 şi pe 26 februarie, de la orele 10.00 şi 15.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici