Plenul CSM a luat act de demisia din magistratură a procurorului Ciprian Nastasiu

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, joi, de cererea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care l-a trimis în judecată pe Omar Hayssam pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak, de demisie din magistratură.

27 afișări
Imaginea articolului Plenul CSM a luat act de demisia din magistratură a procurorului Ciprian Nastasiu

Procurorul Ciprian Nastasiu (Imagine: Mediafax Foto)

Ciprian Nastasiu nu a fost prezent la şedinţa CSM în care s-a luat în discuţie cererea sa de demisie din magistratură.

Documentaţia şi cererea lui Nastasiu urmează să fie înaintate preşedintelui Traian Băsescu, pentru emiterea decretului de eliberare din funcţia de magistrat.

Ciprian Nastasiu a fost procuror 16 ani şi două luni.

În 3 iulie, Ciprian Nastasiu a fost revocat din funcţia de procuror la structura Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reluându-şi postul de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

Nastasiu a fost revocat de Secţia pentru procurori a CSM la propunerea procurorului general al României, Codruţa Kovesi.

Propunerea de revocare din funcţie a venit după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o sentinţă irevocabilă în procesul în care Ciprian Nastasiu a contestat sancţiunea disciplinară dată de Secţia de procurori a Consiliului anul trecut.

Legea nu permite niciunui procuror din cadrul structurii DIICOT să aibă sancţiuni disciplinare.

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 29 martie 2007, sancţionarea disciplinară a procurorului Ciprian Nastasiu, prin diminuarea cu 15 la sută a salariului, pentru trei luni.

Ciprian Nastasiu a făcut obiectul unor verificări ale inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii ca urmare a eliberării din arest a lui Omar Hayssam, urmată de fuga sirianului din România.

Revocarea din funcţia de procuror al DIICOT a lui Nastasiu a venit după ce mai multe convorbiri telefonice dintre el şi sirianul Omar Hayssam, înregistrate autorizat de Serviciul Român de Informaţii, au fost declasificate şi folosite în procesul armatorului Mustafa Tartoussi, cel care l-ar fi ajutat pe sirian să părăsească România la bordul navei sale, caz judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Omar Hayssam s-a îmbarcat pe una dintre navele lui Tartoussi - potrivit rechizitoriului prin care armatorul a fost deferit justiţiei - el părăsind România în noaptea de 29 spre 30 iunie 2006, iar în 22 iulie a început să-i telefoneze procurorului Ciprian Nastasiu, care şi-a pus telefonul sub urmărire.

Sirianul Omar Hayssam i-a declarat telefonic procurorului DIICOT, Ciprian Nastasiu - care l-a deferit justiţiei pentru răpire - că a plecat din România "ca un domn, cu capul sus, la costum, aranjat, parfumat", cu ajutorul unui paşaport cu identitate falsă şi cu alt "look", de pe Otopeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici