Ploi şi vreme rece în cea mai mare parte a ţării

Meteorologii anunţă că în cursul zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni va ploua în cea mai mare parte a ţării, în zona Carpaţilor Meridionali şi Occidentali cantităţile de apă putând depăşi 70 de litri pe metrul pătrat.

26 afișări
Imaginea articolului Ploi şi vreme rece în cea mai mare parte a ţării

Ploi şi vreme rece în cea mai mare parte a ţării (Imagine: Mediafax Foto)

"În cursul zilei de duminică, 5 octombrie şi în noaptea de duminică spre luni va ploua în cea mai mare parte a ţării şi se vor cumula 25 - 30 de litri pe metrul pătrat. Izolat, cantitatile de apă vor depăşi 50 - 60 de litri pe metrul pătrat în Maramureş, în nordul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei, a Dobrogei şi a Moldovei, precum şi în sudul şi estul Transilvaniei, cu menţiunea că precipitaţiile cele mai însemnate (posibil peste 70 de litri pe metrul pătrat) vor fi în special în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali", potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Începând de sâmbătă seară a intat în vigoare codul galben de ploi în 27 de judeţe şi Bucureşti, avertizarea fiind valabilă până luni la prânz.

Judeţele vizate de avertizarea meteorologilor sunt Maramureş, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Harghita, Covasna, Bacău, Vaslui, Sibiu, Braşov, Vrancea, Galaţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea, Mehedinţi, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu şi municipiul Bucureşti.

Vremea va fi rece în majoritatea regiunilor, iar vântul va prezenta intensificări locale. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, iar precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, precizează ANM.

În jumatatea vestică a ţării, începând de sâmbătă, vremea a devenit instabilă, cerul a fost mai mult noros şi au căzut ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de
scurtă durată ale vântului în Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi izolat în nord-vestul Munteniei, potrivit unui raport privind situaţia hidrometeorologică al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.

În urma precipitaţiilor, care izolat au avut şi caracter torenţial, debitele vor fi în creştere pe cursurile superioare şi mijlocii ale râurilor Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, ale râurilor din bazinul Mureşului mijlociu şi inferior, pe Jiu şi afluenţii săi, pe afluenţii Oltului, ai Argeşului, pe Ialomiţa superioară şi pe cursurile superioare ale afluenţilor de dreapta ai Siretului, ca şi pe Prutul superior.

Codul galben de inundaţii pentru 25 de judeţe din ţară a intrat în vigoare de sâmbătă seară şi este valabil până marţi la prânz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici