Ploile au făcut ravagii în judeţul Suceava: Zeci de gospodării au fost inundate. Patru persoane, salvate de pompieri- FOTO, VIDEO

Zeci de gospodării din localităţi ale judeţului Suceava au fost inundate, sâmbătă seara, în urma ploilor abundente, iar pompierii au acţionat în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru evacuarea apei, dar şi pentru evacuarea a patru persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2153 afișări
Imaginea articolului Ploile au făcut ravagii în judeţul Suceava: Zeci de gospodării au fost inundate. Patru persoane, salvate de pompieri- FOTO, VIDEO

Ploile au făcut ravagii în judeţul Suceava: Zeci de gospodării au fost inundate. Patru persoane, salvate de pompieri (Imagine: newsbucovina.ro)

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, pompierii militari suceveni au intervenit, începând de sâmbătă după amiază în urma ploilor torenţiale, care au afectat mai multe localităţi din tot judeţul, în special în Suceava, Siret, Rădăuţi, Gura Humorului, Frasin, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Valea Moldovei, Muşeniţa, Vicovu de Jos, Frătăuţii Noi, Şcheia şi Brodina.

Cele mai afectate localităţi au fost Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, unde pârâurile Pozen şi Horodnic au depăşit cota de inundaţie şi apa revărsată a afectat în jur de 80 de gospodării.

Tot în comuna Horodnic de Jos, în zona numită „Călugăriţa”, pompierii militari au intervenit sâmbătă seara pentru salvarea a patru persoane, a căror gospodărie era înconjurată de ape. Cele patru persoane, adulte, au fost evacuate în siguranţă.

Totodată, pompierii militari au monitorizat atent zona şi au verificat fiecare locuinţă, pentru a se asigura că nu mai sunt persoane în pericol şi au fost evacuate animale şi păsări de curte din mai multe gospodării, iar
după trecerea viiturii, echipajele pompierilor vor interveni în zonă pentru evacuarea apei din proprietăţile afectate.

De asemenea, salvatorii au mai intervenit, pentru evacuarea apei, în localităţile Sfântu Ilie Suceava, Mănăstioara, Siret, Voitinel, Plutoniţa, Gura Humorului, Văşcăuţi, Mironu, Rădăuţi şi Capu Câmpului.

Sursa citată menţionează că zonele critice au fost în permanent monitorizate pe tot parcursul nopţii, urmând ca în perioada următoare, comisii mixte să se deplaseze în teren şi, împreună cu autorităţile locale, să evalueze pagubele generate de inundaţii.

Un număr total de 127 de persoane din care 73 de pompieri salvatori, iar restul poliţişti, jandarmi sau lucrători ai serviciilor voluntare sau din comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, au intervenit în diferite situaţii, de monitorizare, evacuare apă şi salvare de persoane.

Suceava: Debitul râului care a provocat inundaţii în Horodnic,de 50 de ori mai mare decât cel normal

Debitul râului Pozen, care a provocat inundaţii în comuna Horodnicu de Sus din judeţul Suceava, a crescut de 50 de ori faţă de normal în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la 2 mc/secundă la 114 mc/secundă în urma precipitaţiilor abundente de 75,2 litri/mp, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unei informări a Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, în judeţ au căzut în ultimele 24 de ore precipitaţii însemnate, cea mai mare cantitate fiind înregistrată la staţia hidometrică (SH) Horodnic, pe râul Pozen – 75,2 litri/mp.

Ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute într-un interval scurt de timp, precum şi din cauza scurgerilor însemnate de pe versanţi şi torenţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică s-au înregistrat creşteri importante de debite pe cursurile de apă din bazinul hidrografic al râului Suceava.

Astfel, pe râul Pozen, la staţia hidrometrică Horodnic, s-a înregistrat o viitură cu caracter rapid, depăşind la ora 22 cota de atenţie cu 20 cm, cu un debit de 68 mc/secundă. La ora 23, nivelul a depăşit cu 45 cm cota de inundaţie, iar debitul crescuse la 114 mc/secundă, iar la ora 3 debitul era de 49 mc/secundă, iar nivelul apei scăzuse sub cota de atenţie.

Sursa citată menţionează că debitul mediu pentru luna iunie pe râul Pozen în secţiunea Horodnic este de 2 mc/secundă.

SGA Suceava a precizat că acţionează pentru prevenirea şi limitarea efectelor ploilor abundente în comuna Horodnic de Sus, unde a mobilizat personal din cadrul formaţiilor de lucru Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, care intervine cu un buldoexcavator pentru degajarea albiei în zona podului de pe râul Pozen, dar şi pentru evacuarea apei din curţi, beciuri şi fântâni, iar în comuna Voitinel se intervine pentru decolmatarea subtraversării la o lucrare de amenajare a albiei pârâului Voitinel.

SGA Suceava subliniază că în ultimii ani se observă o modificare în modul de producere a fenomenelor hidro-meteorologice.

„Se înregistrează cantităţi însemnate de precipitaţii pe areale mici şi într-un timp foarte scurt, ceea ce conduce la viituri rapide în special pe cursurile de apă mici. Astfel de fenomene nu pot fi prognozate decât cu foarte puţin timp înainte de producerea lor, ceea ce face imposibilă intervenţia în scopul prevenirii, cu toate eforturile depuse de forţele de intervenţie. În judeţul Suceava, în zona montană şi submontană, aceste fenomene sunt amplificate şi de relieful cu pante mari şi abrupte, care scurtează semnificativ timpii de concentrare a viiturilor”, precizează sursa citată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici