PMB va plăti peste 10 milioane de euro pentru restaurarea Palatului Voievodal "Curtea Veche"

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va plăti peste 10 milioane de euro pentru restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Voievodal "Curtea Veche", după ce Consiliul General a adoptat, joi, un proiect de hotărâre în acest sens.

802 afişări
Imaginea articolului PMB va plăti peste 10 milioane de euro pentru restaurarea Palatului Voievodal "Curtea Veche"

PMB va plăti peste 10 milioane de euro pentru restaurarea Palatului Voievodal "Curtea Veche"

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, joi, proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiţii Restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Voievodal "Curtea Veche".

Potrivit proiectului, investiţia se ridică la 46.347.375 de lei (10.383.639 de euro).

Sunt propuse măsuri de intervenţie pentru eliminarea proiectului iminent de prăbuşire, demolarea planşeelor de beton care au dus la cedarea pereţilor de zidărie de dedesubt, realizarea unei reţele de centuri de beton armat pe pereţii de zidărie, consolidarea stâlpilor şi bolţilor de cărămidă, consolidarea pereţilor, realizarea de noi pavilioane pe structură metalică, injectarea fisurilor şi crăpăturilor cu mortar de var, măsuri pentru eliminarea umidităţii şi conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice (măsuri de extremă urgenţă), se arată în proiect.

La acestea se adaugă lucrări de refuncţionalizare: asigurarea unui circuit muzeistic adecvat (hol de acces, lift), a spaţiilor auxiliare necesare funcţionării unui muzeu (spaţii expoziţionale, multifuncţionale, administrative, tehnice, de depozitare), închiderea şi climatizarea spaţiilor pentru a asigura conservarea vestigiilor, amenajarea terasei de peste pivniţele boltite, acoperirea cu o structură metalică uşoară a terasei şi interconectarea tuturor spaţiilor.

Totodată, vor fi refăcute reţelele electrice, instalaţiile sanitare, reţeaua de canalizare şi instalaţia de încălzire/ climatizare.

Curtea Veche este amplasată în zona protejată Lipscani, fiind prevăzută cu grad maxim de protecţie.

Istoria monumentului începe cu întemeierea unei mici citadele - o cetate a Dâmboviţei, o aşezare stabilă pentru oşteni, care a devenit în timp şi reşedinţă perioadică a domnitorului. Istoria Curţii Vechi se întinde pe o perioadă cuprinsă între secolul al XIV-lea şi jumătatea secolului al XVII-lea. Porţiunea existentă din vechiul palat voievodal a fost restaurată şi parţial reconstrută până în anul 1972.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici