Pogea: Guvernul are bani pentru pensii, salarii şi demararea investiţiilor

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, după discuţiile cu Alianţa Bugetarilor, că Guvernul are bani pentru pensii, salarii şi investiţii, iar veniturile salariale din 2010, raportate la cele din 2009, nu vor scădea.

16 afișări
Imaginea articolului Pogea: Guvernul are bani pentru pensii, salarii şi demararea investiţiilor

Pogea: Guvernul are bani pentru pensii, salarii şi demararea investiţiilor (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Gheorghe Pogea a apreciat că este important să fie menţinut acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi liniile de finanţare de la Comisia Europeană, afirmând că Guvernul are resursele necesare pentru a îndeplini toate măsurile asumate.

În ce priveşte trimiterea foţată în concediu fără plată timp de zece zile, Pogea a precizat că a făcut apel la înţelegere întrucât această măsură ar fi una cu caracter temporar.

"Am făcut apel să înţeleagă (sindicatele - n.r.) că cele zece zile de concediu reprezintă o măsură cu caracter temporar, nu este repetabilă şi ne va pregăti pentru anul 2010", a mai spus Pogea.

Întrebat despre destinaţia banilor de la FMI, ministrul Pogea a precizat că jumătate din tranşele a două şi a treia va fi direcţionată către bugetul de stat, iar jumătate către Banca Naţională a României.

Guvernul poate asigura plata salariilor şi pensiilor în 2009 şi 2010, dar achitarea drepturilor sociale poate fi pusă în pericol, dacă Executivul nu găseşte înţelegere din partea sindicatelor în dialogul asupra problemelor revendicate, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

"Dacă nu găsim echilibru, înţelegere şi dialog, putem pune în pericol chiar şi plata acestor drepturi sociale pe care le avem în momentul de faţă", a spus Boc.

Premierul a explicat totodată că drepturile salariale din 2010 nu vor fi calculate pe baza veniturilor diminuate prin cele zece zile libere fără plată, iar zilele neplătite nu vor influenţa dreptul la pensie sau vechimea în muncă.

Şeful Guvernului a amintit totodată că o comisie specială, formată din reprezentanţi ai Guvernului şi cei ai sindicatelor, va analiza variantele de îmbunătăţire a legii salarizării, până la jumătatea anului viitor.

Reprezentanţii Alianţei Bugetarilor au declarat, la finalul discuţiilor de luni de la Ministerul Muncii, că protestele vor continua, întrucât niciuna dintre problemele ridicate nu a fost rezolvată, nemulţumirile sindicaliştilor putând determina intrarea în grevă generală pe termen nelimitat.

După greva generală de o zi, în semn de protest faţă de asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul legislativ care include salarizarea, educaţia şi acordarea concediului fără plată, bugetarii vor organiza, miercuri, de Ziua Mondială a Muncii Decente, un miting în faţa Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici