Poliţia de Frontieră Timişoara, după acuzaţiile unui sindicat: S-au respectat normele legale

Poliţia de Frontieră Timişoara spune că a respectat normele legale în timpul desfăşurării concursului de trecere în corpul ofiţeri, marţi, după ce Sindicatul Europol acuza că există suspiciuni de fraudă pentru că patru reprezentanţi nu au fost lăsaţi să asiste la elaborarea subiectelor.

249 afișări
Imaginea articolului Poliţia de Frontieră Timişoara, după acuzaţiile unui sindicat: S-au respectat normele legale

Poliţia de Frontieră Timişoara, după acuzaţiile unui sindicat: S-au respectat normele legale

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Poliţia de Frontieră Timişoara, nu există nicio prevedere legală care să prevadă obligativitatea prezenţei altor persoane, în afara comisiei de examen, în sala în care se elaborează subiectele pentru concurs.

“În conformitate cu prevederile articolului 36 din OMAI nr. 140/2016, privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale MAI, cu modificările şi completările ulterioare, <reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative care au fost comunicaţi cu cel putin 3 zile înainte de desfăşurarea concursului, pot fi prezenţi în sălile unde se susţin probele de concurs pentru ocuparea posturilor vacante în calitate de observatori>. Precizăm că ITPF Timişoara şi comisia de concurs a respectat întocmai normele legale menţionate, permiţând accesul reprezentanţilor sindicali în sălile unde se susţine proba de concurs pentru ocuparea unor funcţii vacante de concurs. Totodată, menţionăm că nu există nicio prevedere legală care să reglementeze obligativitatea prezenţei altor persoane în afară de comisia stabilită în condiţiile legii, în sala unde se elaborează subiectele pentru concurs, legea fiind de strictă interpretare. Mai mult decât atât, prezenţa oricărei alte persoane în afară de membrii comisiei, ar constitui vulnerabilităţi privind caracterul nepublic al activităţii de elaborare a subiectelor”, comunică Poliţia de Frontieră Timişoara.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei transmit că preşedintele comisiei de examen şi cei 14 membri au procedat “corect şi legal” în momentul în care au refuzat accesul celor patru sindicalişi în sala unde au fost elaborate subiectele pentru examen.

“Prin urmare, în lipsa vreunei reglementări care să permită accesul reprezentanţilor sindicali în sala şi în perioada în care se elaborează subiectele, considerăm că preşedintele comisiei împreună cu cei 14 membri, a procedat în mod corect şi legal. ITPF Timişoara este o instituţie care îşi desfăşoară activitatea doar în spiritul respectării legii. Invităm toţi partenerii de dialog la o mai amănunţită documentare privind cadrul legal care ne reglementează activitatea, inclusiv prin punerea la dispoziţia acestora a actelor normative incidente”, se arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră Timişoara.

Mai mulţi poliţişti de frontieră, membri ai Sindicatului Europol, spuneau, marţi, că există suspiciuni de fraudă la concursul de trecere a agenţilor în corpul ofiţerilor, care a avut loc la Poliţia de Frontieră Timişoara, după ce nu au fost lăsaţi să asiste la elaborarea subiectelor, deşi aveau aprobare de la Ioan Buda, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române.

“Vrem să sesizăm un singur aspect: nu s-a asigurat transparenţa prin neprimirea membrilor comisiei de supraveghere, care în principiu au fost acceptaţi prin dispoziţia inspectorului general, la elaborare, multiplicare şi supraveghere. În speţă, ni s-a spus să venim la ora 11.00, când se face instructajul cu participanţii la concurs. Dar pe noi ne-a interesat transparenţa elaborării subiectelor. Nu deranjam cu nimic, doar supravegheam elaborarea subiectelor, dar nu am fost lăsaţi. Preşedintele comisiei ne-a întors spatele”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Filialei Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin a Sindicatului Europol, Rodica Tîrnovan.

În total, au fost scoase la concursul de trecerea în corpul ofiţerilor, organizat de Poliţia de Frontieră Timişoara, 20 de posturi vacante de ofiţeri, fiind înscrişi aproximativ 200 de candidaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici