Poluare cu benzen la Ploieşti, valorile admise fiind depăşite cu până la şase ori

Oraşul Ploieşti a fost poluat cu benzen, duminică, o staţie de monitorizare a calităţii aerului situată în centrul municipiului măsurând valori de benzen de până la şase ori mai mari faţă de valoarea limită admisă ca medie anuală, iar autorităţile spun că sursa poluării ar putea fi rafinăria Lukoil.

176 afișări

Mai mulţi ploieşteni au sunat, duminică, la 112, reclamând că în oraş se simte un miros înţepător, a declarat subprefectul judeţului Prahova, Gabriel Hornoiu.

Potrivit acestuia, una dintre cele şase staţii de monitorizare a calităţii aerului amplasate în Ploieşti, respectiv staţia din centrul oraşului, a înregistrat duminică dimineaţă o poluare masivă cu benzen.

Astfel, la ora 7.05, staţia amplasată în Piaţa Victoriei din Ploieşti a înregistrat o depăşire la benzen cu o valoare de 28,54 micrograme pe metru cub, în condiţiile în care valoarea limită de emisie pentru benzen, ca medie anuală, este de 5 micrograme pe metru cub. Şi după ora 7.00 aceeaşi staţie de monitorizare a continuat să înregistreze, timp de câteva ore, depăşiri ale valorilor de benzen, la ora 11.00 valoarea înregistrată fiind de 10,88 micrograme pe metru cub.

Subprefectul de Prahova a declarat corespondentului MEDIAFAX că autorităţile cred că sursa poluării este rafinăria Petrotel Lukoil, a cărei platformă este situată în cartierul Mihai Bravu din Ploieşti.

Hornoiu a spus că la Petrotel Lukoil au mers, în cursul zilei de duminică, comisari ai Gărzii de Mediu Prahova, aceştia constatând că la nivelul rafinăriei există "unele probleme tehnice, pe
care reprezentanţii Lukoil nu le-au raportat autorităţilor".

Subprefectul a menţionat că reprezentanţii Petrotel Lukoil le-au declarat autorităţilor că rafinăria nu este sursa poluării.

"Trebuie să stabilim dacă există o relaţie de cauzalitate între defecţiunea tehnică şi emisiile de benzen. Sper să reuşim să stabilim sursa acestei poluări", a declarat Gabriel Hornoiu.

Acesta a spus că duminică seară ploieştenii continuau să sune la 112, întrucât în oraş se simte în continuare un miros greu de suportat.

Prefectura Prahova i-a convocat pentru luni, la o şedinţă, pe reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici