Poluare cu zgură la Rovinari. Garda de Mediu face verificări la Termocentrala Rovinari

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj verifică, luni, instalaţia de umectare de la Termocentrala Rovinari, pentru a stabili dacă aceasta este cauza poluării cu zgură care a afectat în ultimele zile localitatea gorjeană.

676 afișări
Imaginea articolului Poluare cu zgură la Rovinari. Garda de Mediu face verificări la Termocentrala Rovinari

Poluare cu zgură la Rovinari. Garda de Mediu face verificări la Termocentrala Rovinari (Imagine: www.cerovinari.ro)

Viceprimarul localităţii gorjene Rovinari Laurenţiu Chivu a declarat luni că poluarea cu zgură a început în urmă cu câteva zile, aceasta fiind strâns legată de intensificările de vânt din ultima perioadă.

"Acum (luni dimineaţă - n.r.) nu mai bate vântul aşa tare, dar dacă ar face-o am vorbi despre aceeaşi situaţie. Cenuşa a acoperit tot oraşul, e sufocant când bate vântul şi instalaţiile de la termocentrală nu fac faţă. Am avut noroc totuşi că vântul a bătut de la vest la est, că dacă bătea de la nord la sud situaţia era foarte gravă", a spus viceprimarul Laurenţiu Chivu.

Potrivit sursei citate, localitatea Rovinari se înscrie în categoria celor în care poluarea este la nivel ridicat, acolo funcţionând două depozite de cărbune, cariere miniere şi termocentrala cu groapă de cenuşă.

Edilul a spus că localnicii nu au decât o soluţie când zgura este antrenată de vânt, şi anume să stea în casă cu ferestrele închise.

Administraţia locală, care se confruntă de fiecare dată când bate vântul cu aceeaşi poluare, aşteaptă normativele UE care vor intra în vigoare din 2013.

Pe de altă parte, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au făcut o primă verificare a stării de poluare în cursul zilei de duminică, însă atunci niciun reprezentant al conducerii Termocentralei Rovinari nu a putut fi contactat.

"Deocamdată am făcut o cercetare prealabilă, în cursul zilei de duminică, şi azi (luni - n.r) continuăm pentru a stabili exact ce s-a întâmplat acolo", a declarat comisariul şef de la Garda de Mediu Gorj, Ilie Ovidiu.

Potrivit sursei citate, zgura care a generat poluarea din Rovinari ar fi putut fi antrenată pe fondul disfuncţionalităţilor sau al nefuncţionării la parametri normali a instalaţiei de umectare a cenuşei de la Termocentrala Rovinari.

"O echipă de la noi (Garda de Mediu - n.r.) împreună cu cei din conducerea Termocentralei se află la faţa locului pentru a stabili exact cauzele incidentului de duminică. În funcţie de rezultatul verificărilor, vom stabili un plan de măsuri de remediere a situaţiei", a spus Ilie Ovidiu.

Comisarul şef a precizat că, în vara anului trecut, Termocentrala a fost sancţionată de reprezentanţii Gărzii de Mediu pentru aceeaşi cauză - poluare cu cenuşă din cauza instalaţiei care nu funcţiona la parametri normali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici