Ponta a cerut o formă legală pentru readucerea în fondul public a imobilelor retrocedate ilegal

Premierul Ponta a cerut o formă legală prin care să poată fi prezentat public numele persoanelor şi ale cesionarilor de drepturi litigioase ale căror dosare pentru imobile naţionalizate au fost rezolvate favorabil, precizând că ANRP va încerca să "readucă" în fondul public active retrocedate ilegal.

303 afișări
Imaginea articolului Ponta a cerut o formă legală pentru readucerea în fondul public a imobilelor retrocedate ilegal

Ponta a cerut o formă legală pentru readucerea în fondul public a imobilelor retrocedate ilegal (Imagine: Doru Colgiu/Arhiva Mediafax Foto)

Solicitarea a fost adresată Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), având în vedere că legislaţia actuală impune protecţia datelor cu caracter personal, după ce a prezentat mai multe cazuri în care diferite persoane fizice au cumpărat pe sume modice drepturi litigioase şi au obţinut rapid milioane de euro.

"ANRP şi Ministerul Justiţiei, marţi, îmi vor prezenta o notă în şedinţa de Guvern privind căile legale prin care cât mai multe dintre datele pe care vi le-am prezentat astăzi, nu doar cele statistice, eventual şi date personale, ca să ştim exact cine a primit cele mai mari despăgubiri, cum le-a obţinut. Cred că sunt date de interes public şi că are dreptul societatea românească, prin intermediul mass-media, să i se prezinte aceste situaţii", a spus Ponta.

El a adăugat că ANRP va verifica, în perioada următoare, modul în care au fost efectuate restituirile în natură şi va încerca să "readucă" în fondul public terenuri şi clădiri restituite cu încălcarea legii.

Atât premierul, cât şi preşedintele ANRP, George Băeşu, şi secretarul de stat de la Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, au arătat că, în prezent, nu poate fi prezentată public identitatea persoanelor care au beneficiat de restituirea imobilelor şi a terenurilor confiscate de regimul comunist, ci doar iniţialele acestora, orice prezentare publică putând conţine doar numărul de dosar, localitatea în care a fost înregistrat, dacă există sau nu cesionar şi valoarea despăgubirii.

"După aia, ne bazăm pe eficienţa presei pentru a afla mai multe, dar altfel ne dau în judecată şi au dreptate. Câştigă dacă noi dăm mai mult decât iniţiale sau mai mult decât datele pe care avem voie să le punem la dispoziţie", a explicat Ponta.

Guvernul consideră că restituirea imobilelor naţionalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioară, dintr-o reparaţie istorică într-o mare afacere imobiliară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici