Ponta: Celulă de criză la MAE pentru românul răpit, posibil azi mă întâlnesc cu Iohannis

Situaţia românului răpit în Burkina Faso este gestionată de celula de criză de la nivelul Ministerului de Externe, care va transmite şi toate comunicările publice, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că preşedintele Iohannis a fost informat şi că foarte posibil se va întâlni marţi cu acesta.

354 afișări
Imaginea articolului Ponta: Celulă de criză la MAE pentru românul răpit, posibil azi mă întâlnesc cu Iohannis

Ponta: Celulă de criză la MAE pentru românul răpit, posibil azi mă întâlnesc cu Iohannis (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a precizat că discuţia cu Iohannis va fi legată atât de românul răpit, cât şi de nominalizarea unui nou ministru al Dezvoltării, confirmând totodată că ministrul Aurescu se întoarce marţi la Bucureşti.

"Este o situaţie specială şi există o celulă de criză", a spus Ponta.

După ce a precizat că se va întâlni foarte posibil marţi cu preşedintele Iohannis şi a amintit că este necesară o nominalizare pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ponta a fost întrebat dacă va negocia. "Ce să negociez ?", a întrebat Ponta, iar după ce presa i-a explicat că se referă la românul răpit, premierul a adăugat: "Vreau să comunice celula de criză, să nu răspund ciudat la întrebări ciudate".

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso, au precizat anterior pentru MEDIAFAX surse diplomatice.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu era plecat la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei care se desfăşoară la Bruxelles.

Acesta va reveni, marţi, urgent în ţară, în urma informaţiilor noi apărute în presă privind românul răpit în Burkina Faso în luna aprilie, potrivit surselor diplomatice.

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului", relatează VOA.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

Românul, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici