Ponta: Prin reducerea CAS putem să creăm mai multe locuri de muncă, să avem mai multă muncă la alb

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va asigura crearea mai multor locuri de muncă, a declarat premierul Victor Ponta, susţinând în acelaşi timp poziţia ministrului Finanţelor, conform căruia statul nu creează direct locuri de muncă în sectorul privat, ci asigură condiţiile în acest sens.

409 afișări
Imaginea articolului Ponta: Prin reducerea CAS putem să creăm mai multe locuri de muncă, să avem mai multă muncă la alb

"Am aflat că, în sfârşit, avem realizat un proiect important pentru economia românească, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. În felul acesta putem să creăm mai multe locuri de muncă, să avem mai multă muncă la alb şi, ca orice proiect din România, în loc să se facă rapid, se face mai greu, dar important e că îl realizăm", a spus Ponta.

El a susţinut totodată poziţia ministrului de Finanţe, conform căruia statul nu creează direct locuri de muncă pentru sectorul privat, ca "în comunism", ci asigură condiţiile în acest sens.

"În lumea privată, statul nu creează locuri de muncă directe, că nu mai suntem în comunism, ci creează - şi asta a spus ministrul foarte bine, iar cei care au avut răbdarea şi inteligenţa să citească tot răspunsul au înţeles - condiţiile pentru ca firmele private să creeze locuri de muncă", a arătat premierul.

El a apreciat astfel că atacurile pe care le-a observat şi din partea preşedintelui Băsescu împotriva tinerilor cu studii care se întorc în ţară, precum ministrul Finanţelor, sunt incorecte.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a promulgat legea privind reducerea CAS cu 5 %.

Şeful statului a făcut acest anunţ în declaraţia de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

"Mi se pare cel mai important subiect, nu numai al zilei, dar un subiect care, după ce va deveni realitate, va avea un impact foarte mare asupra românilor, începând cu 2015", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat că legea este extrem de simplă şi nu pune nicio problemă de neconstituţionalitate. "Nu m-aş hazarda să trimit la Curtea Constituţională o lege din patru articole, m-aş pune într-o situaţie penibilă, să îmi spună Curtea că este constituţională", a precizat preşedintele.

El s-a referit şi la despre afirmaţia ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, potrivit căreia nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, spunând că ”avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier sau ministrul de Finanţe”.

”Poate doamnei Petrescu îi pică ochii pe un tabel cu situaţia absorbţiei şi îşi dă seama că a crea locuri de muncă este o treabă a Guvernului. Este incredibil. (...) Dacă nu am fi avut niciun ban din exterior, mai ales gratuiţi, de la UE, aş fi spus că Guvernul nu are resurse, dar cum poţi să spui tu, ministru al Finanţelor României, că nu este treaba Guvernului crearea de locuri de muncă. Atunci de ce aţi mai promis un milion de locuri de muncă?”, a spus Băsescu.

El a precizat că ”România nu va ieşi din dificultate până când nu se va face prioritate zero din crearea de locuri de muncă”.

Potrivit preşedintelui, ”singura soluţie este intervenţia statului pentru crearea de locuri de muncă”.

”Guvernul nu înţelege ce are de făcut. Avem un guvern profund incompetent, fie că vorbim de premier sau ministrul de Finanţe, iar incompetenţa este cu atât mai gravă, când resursele le ai pe masă”, a mai declarat Traian Băsescu.

Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu a declarat, marţi, în plenul Camerei, la dezbaterea moţiunii simple a ACL, că nu crede că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, ea apreciind că treaba Executivului e să creeze un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă.

„Eu nu cred că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Eu cred că treaba noastră este să creăm un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă şi încurajarea ocupării în mediul privat. Iar Guvernul din care fac parte face exact acest lucru”, a spus Ioana Petrescu, în plenul Camerei, la dezbaterea moţiunii simple a ACL intitulată „Ministerul MTO-minciună, taxare, oprirea economiei”.

Ea a arătat că scutirea pe profitul reinvestit şi reducerea CAS vor avea un efect benefic asupra creşterii locurilor de muncă.

Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional, a adoptat, în 9 septembrie, în forma iniţială, legea privind reducerea CAS cu cinci punte procentuale la angajator, respingând, cu 307 voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 5 abţineri, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a acestui act normativ.

La vot au fost prezenţi şi prim-ministrul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, care a cerut deputaţilor să adopte această măsură.

Cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la legea privind reducerea CAS cu 5% la angajator a fost respinsă anterior de Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.

Proiectul pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiţii normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% (de la 30,8%) pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

În cererea de reexaminare, şeful statului arăta că în anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de lei, iar prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va creşte cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de lei în 2015 şi 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde lei la fondul de pensii, pentru anul 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici