Ponta: Sistemul de sănătate trebuie să aibă un alt tip de management, acum pierderile se pun la stat

Sistemul de sănătate trebuie să aibă un alt tip de management, deoarece în prezent pierderile "se pun" la stat, iar sistemul privat câştigă, a declarat premierul Victor Ponta, arătând că unităţile medicale trebuie să aibă posibilitatea unor câştiguri suplimentare proprii.

125 afișări
Imaginea articolului Ponta: Sistemul de sănătate trebuie să aibă un alt tip de management, acum pierderile se pun la stat

Ponta: Sistemul de sănătate trebuie să aibă un alt tip de management, acum pierderile se pun la stat (Imagine: Shutterstock)

"Cred într-un alt tip de management, pentru că, din păcate, acum, în sistemul actual, pierderile se pun la stat şi câştigurile se fac în privat. Este foarte bine ca privatul să rămână cu câştiguri, este absolut în regulă, dar trebuie să vedem cum diminuăm pierderile din sectorul public", a spus Ponta, după o discuţie cu conducerea Ministerului Sănătăţii.

El a precizat că trebuie analizate modelele de organizare francez sau ceh în cadrul cărora unitatea medicală publică poate presta servicii aducătoare de venituri suplimentare.

"Trebuie să discutăm cu cei de la Fondul Monetar Internaţional şi trebuie să discutăm pentru 2013 construcţia bugetului public pentru cei care au venituri sub 740 lei. Putem să adăugăm la pensie exact suma pe care, după aceea, ar trebui să o plătească la fondul de sănătate. Adică, exact cum s-a făcut atunci cu 16% impozit, s-a dat practic în plus ca să ai de unde să plăteşti. În felul ăsta, pentru sănătate ar fi venituri suplimentare. Evident însă că trebuie să găsim soluţii pentru alimentarea bugetului de pensii, pentru că nu poţi să iei de la pensionari banii ăia", a adăugat Ponta.

El a precizat că, fără separarea serviciilor de sănătate de cele de protecţie socială, este aproape imposibil să ai o bună gestionare a veniturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici