Posturile restructurate de la ANPH, ANPFDC şi ANES sunt de la administrativ, financiar şi relaţii cu publicul

Autoritatea pentru Persoanele cu Handicap, Autoritatea pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului şi Agenţia pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi vor fi transformate în direcţii, iar posturile restructurate sunt de la administrativ, financiar-contabil şi relaţii cu publicul.

275 afișări
Imaginea articolului Posturile restructurate de la ANPH, ANPFDC şi ANES sunt de la administrativ, financiar şi relaţii cu publicul

Posturile restructurate de la ANPH, ANPFDC şi ANES sunt de la administrativ, financiar şi relaţii cu publicul (Imagine: Mediafax Foto/Northfoto)

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) arată într-un comunicat de joi că, prin OUG 68 din 30 iunie 2010, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului (ANPFDC) şi Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) au fost transformate în direcţii, reorganizarea prevăzând şi o reducere a numărului total de posturi.

Aceste posturi ce urmează să fie restructurate în urma reorganizării celor trei instituţii sunt o parte din cele aferente compartimentelor administrativ, financiar-contabil şi relaţii cu publicul. Activitatea acestor compartimente va fi preluată de structurile similare din MMFPS, "urmând a se organiza pentru personalul ce va deservi aceste compartimente o selecţie în funcţie de competenţe, în baza unor teste de evaluare profesională", a precizat sursa citată.

Reprezentanţii Ministerului Muncii au subliniat că, în urma reorganizării, activitatea de bază a ANPH, ANPFDC şi ANES nu va fi afectată, iar personalul de specialitate va fi preluat în noile direcţii din MMFPS, "în urma unor teste de evaluare privind pregătirea profesională pentru activitatea ce urmează să o desfăşoare".

"Reorganizarea ministerului va avea ca rezultat atât flexibilizarea relaţiilor la nivel administrativ-organizatoric, cât şi eficientizarea personalului angajat în Ministerul Muncii", a precizat sursa citată.

Ordonanţa de Urgenţă 68/2010 prevede reorganizarea MMFPS şi a instituţilor aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea sa, precum şi unele măsuri de reducere a cheltuielilor de personal.

Potrivit articolului 2 alineatului 1 al OUG 68, "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale se reorganizează prin reducere de posturi şi prin preluarea activităţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, a Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, cât şi activitatea Institutului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap, institutii publice care se desfiinţează".

Actul normativ prevede că personalul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului, Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap şi Institutului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap "care se desfiinţează sau se reorganizează", va fi preluat de către MMFPS, respectiv de către Inspecţia Muncii, după caz, şi va fi încadrat "în limita numărului de posturi aprobate, beneficiind de drepturile salariale legale în vigoare, pentru categoriile de funcţii din cadrul instituţiei publice care îl preia".

OUG 68/2010 a fost publicată în 1 iulie în Monitorul Oficial.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a protestat, în 14 iulie, în PE, faţă de decizia autorităţilor române de a desfiinţa Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, anunţând că a interpelat CE pe motiv că desfiinţarea agenţiei sfidează principiul european al UE, egalitatea între femei şi bărbaţi.

Şi europarlamentarul PNL Renate Weber le-a adresat premierului Emil Boc şi ministrului Muncii o scrisoare în care critică adoptarea OUG prin care se desfiinţează o serie de agenţii printre care şi cea pentru Egalitate de Şanse.

De asemenea, deputatul PNL Cristina Pocora i-a cerut premierului Emil Boc, într-o scrisoare, să revină asupra OUG prin care se desfiinţează ANES, ANPH şi ANPFDC, menţionând că va sesiza Comisia Europeană, Parlamentul European şi ONU.

PSD a anunţat că împărtăşeşte îngrijorarea şi susţine poziţia societăţii civile în legătură cu desfiinţarea "ilegală" a Agenţiei pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi prin OUG 68/2010 şi a anunţat că va vota împotriva ordonanţei în Parlament.

Peste 20 de ONG-uri şi personalităţi din mediul academic au cerut Guvernului să renunţe la desfiinţarea ANES, măsură apreciată ca discordantă în raport cu realitatea şi prin care s-ar crea probleme în implementarea unor programe europene de 11 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici