Povestea Prinţesei Basma, eliberată din arest, după ce a fost reţinută timp de 3 ani fără motiv

  • Fiica mai mică a fostului rege Saud îl criticase pe prinţul moştenitor bin Salman.
  • Antreprenoare şi activistă, a scris articole critice despre condiţiile de viaţă ale saudiţilor, în special ale femeilor.
2541 afișări
Imaginea articolului Povestea Prinţesei Basma, eliberată din arest, după ce a fost reţinută timp de 3 ani fără motiv

Basma bint Saud al Saud, 57 de ani

Prinţesa saudită Basma bint Saud al Saud, cea mai mică dintre cei 115 copii ai regelui Saud, care a fost înlăturat de pe tron în anul naşterii fiicei sale, 1964, este, din nou, liberă.

Femeia a fost arestată în 2019 împreună cu fiica ei, Suhoud al -Sharif, în timp ce se afla în drum spre Elveţia, ţară în care să urma un tratament medical. Nu i s-au prezentat niciodată acuzaţiile, iar mulţi au considerat că detenţia este încă un „atac” asupra unui membru al familiei regale din partea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman (MBS).

Basma a fost întotdeauna un personaj „extraterestru” în monarhia saudită. Tatăl ei, pe care l-a văzut doar de două ori, a murit când ea avea 5 ani şi a crescut mai întâi la Beirut, apoi în Marea Britanie, unde şi-a făcut studiile.

Antreprenoare, a fost primul membru al familiei regale care a apărut pe coperta unei reviste din Arabia Saudită, a înfiinţat un lanţ de restaurante, o editură, iar în 2016 a scris o carte în care enumeră cele patru condiţii fundamentale pentru construirea unei societăţi corecte: securitate, libertate, educaţie şi egalitate.

Un personaj incomod, care hotărâse să se întoarcă să locuiască în Arabia Saudită în 2016 continuând să scrie articole foarte critice despre condiţiile de viaţă ale saudiţilor, în special ale femeilor. De asemenea, prinţesa se pronunţase cu fermitate împotriva reprimării disidenţei puse în aplicare de prinţul moştenitor. Cuvintele ei au enervat familia regală atât de tare încât oficialii saudiţi au început să-i cenzureze articolele, aşa cum a spus chiar rea, pentru „The Independent” din Marea Britanie.

Mesaj trimis de după gratii

La un an de la arestarea ei, în aprilie 2020, Basma reuşise să lanseze un apel din închisoare către Regele Salman şi către MBS folosind contul ei de Twitter: „Sunt închisă în mod arbitrar în închisoarea Al-Ha'ir, fără acuzaţii penale sau de altă natură. Sănătatea mea se deteriorează până la un punct care ar putea duce la moartea mea”.

Vestea eliberării celor două femei a fost dată sâmbătă de ONG-ul saudit Alqst, cu sediul la Londra, care a amintit că în perioada de detenţie prinţesei „i s-a refuzat tratamentul medical de care avea nevoie”.

Acum, mama şi fiica s-au întors la Jeddah, dar Basma, a precizat avocatul Henri Estramant, are probleme de sănătate, inclusiv osteoporoză, şi va trebui să fie supusă unui tratament medical de urgenţă. „Eliberarea este un semn pe care familia regală încearcă să-l modernizeze - a explicat avocatul Estramant -, este important pentru ei să nu aibă persoane reţinute în mod arbitrar”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici