Poziţia Germaniei cu privire la situaţia minorităţii române din Ucraina: Drepturile să fie respectate

Respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale figurează printre criteriile politice de aderare la UE, a spus ministrul de externe german Annalena Baerbock, întrebată de senatorul PSD Titus Corlăţean despre poziţia sa cu privire la situaţia minorităţii române din Ucraina.

34575 afișări
Imaginea articolului Poziţia Germaniei cu privire la situaţia minorităţii române din Ucraina: Drepturile să fie respectate

În cadrul primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, s-a adresat, în plenul Adunării, ministrului german al afacerilor externe, Annalena Baerbock. În intervenţia sa, senatorul Corlăţean s-a referit la sprijinul consistent acordat Ucrainei de statele europene, inclusiv România, în aceste momente dificile în care autorităţile de la Kiev sunt nevoite să îşi apere suveranitatea şi integritatea teritorială în faţa agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse.

„Pe acest fundal, din păcate, s-a acumulat în ţara noastră, în ultimii ani, inclusiv în 2022, o dezamăgire crescândă cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minorităţile naţionale din această ţară, inclusiv minoritatea română, din cauza legislaţiei restrictive din Ucraina în domeniul educaţiei în limba maternă şi în condiţiile adoptării recente a legii minorităţilor naţionale. În acest context, senatorul Corlăţean a solicitat şefei diplomaţiei germane poziţia autorităţilor de la Berlin cu privire la acest subiect, având în vedere că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale figurează printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeană şi este definită foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat al Senatului României.

În răspunsul său, ministrul de externe german a arătat că respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în Ucraina este un subiect care a fost ridicat de România, Ungaria şi alte state membre în cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Totodată, demnitarul german a relevat că vocaţia europeană a Ucrainei, validată anul trecut prin acordarea statutului de ţară candidată la UE, presupune bineînţeles şi asumarea şi respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare.

Sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), de la Strasbourg, are loc în perioada 23-27 ianuarie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici