Prahova: Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap a cerut eliberarea pe cauţiune

Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova Viorica Oniga, arestată pentru corupţie, a cerut Tribunalului Prahova eliberarea provizorie pe cauţiune, plătind marţi 10.000 de lei în acest sens, iar miercuri magistraţii vor decide dacă aceasta va fi pusă în libertate.

140 afișări
Imaginea articolului Prahova: Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap a cerut eliberarea pe cauţiune

Prahova: Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap a cerut eliberarea pe cauţiune (Imagine: Shutterstock)

Fostul preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova medicul Viorica Oniga, arestată preventiv la sfârşitul lunii trecute pentru fapte de corupţie, a depus, luni, o cerere de eliberare provizorie pe cauţiune, iar, marţi, Tribunalul Prahova a stabilit o cauţiune de 10.000 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Prahova, judecătorul Alina Anton-Pavel, miercuri instanţa va stabili dacă Oniga va fi pusă în libertate.

Avocatul Vioricăi Oniga, Ion Rotaru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că fostul preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap a achitat cauţiunea de 10.000 de lei, împrumutând această sumă de la o rudă care locuieşte în alt judeţ.

Rotaru a mai spus că nu se aştepta ca Oniga să fie arestată, întrucât "nu există probe că ar fi comis infracţiunile de care este acuzată". Astfel, avocatul a afirmat că Viorica Oniga este acuzată că a eliberat unor persoane care nu aveau acest drept certificate de handicap, însă ea a eliberat acele certificate pe baza unor acte medicale falsificate de două persoane care sunt în libertate, deşi au fost identificate.

"Nu era obligaţia clientei mele să verifice autenticitatea actelor medicale depuse la dosar, iar ea nu a falsificat acele acte", a spus avocatul Ion Rotaru.

Acesta a precizat că, în prezent, Viorica Oniga se află în arestul Poliţiei Judeţene Buzău, iar starea ei este "foarte proastă" din cauza numeroaselor probleme de sănătate pe care le are.

Anterior, Rotaru afirmase că Oniga sa suferă de mai multe boli, între care hipertensiune arterială de gradul trei cu risc înalt, boală mitro-aortică degenerativă, boală artrozică degenerativă, sindrom depresiv şi are 19 noduli pe glanda tiroidă.

În 3 iunie, Viorica Oniga a depus o cerere de eliberare sub control judiciar, iar în 6 iunie Tribunalul Prahova a respins solicitarea ca neîntemeiată.

Viorica Oniga a fost arestată preventiv în 28 mai, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, în care este acuzată de luare de mită în formă continuată, fals intelectual în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, Oniga a primit, în mod repetat, de la Oprea Georgeta şi de la alţi cinci intermediari (între care inculpaţii Gabor Sorin Octavian şi Neacşu Georgeta - ambii arestaţi preventiv în cauză) bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 de lei, pentru ca, în schimb, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin aceea că a încadrat în grad de handicap şi a eliberat certificatele medicale aferente pentru 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor, nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.

Cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile, potrivit procurorilor.

Viorica Oniga a fost suspendată din funcţie în 29 mai.

Luni, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat revocarea din funcţie a şefei Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova medicul Viorica Oniga, arestată preventiv pentru fapte de corupţie, aceasta fiind înlocuită de Andreea Ileana Dumitrescu, medic de medicină generală, angajat al DGASPC Prahova.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova este formată din cinci persoane, respectiv preşedintele, care este medic angajat al DGASPC Prahova, şi patru membri, între care un medic angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, un psiholog, un asistent social şi un reprezentant desemnat de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în beneficiul persoanelor cu handicap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici