Prahova: Şefii administraţiei publice, de acord cu descentralizarea, dar asta să însemne şi resurse

Şefii administraţiei publice din Prahova sunt de acord cu proiectul Legii descentralizării, spunând că decizia trebuie să fie "aproape de cetăţeni", şi nu la Bucureşti, însă vor ca descentralizarea să nu însemne doar responsabilităţi în plus pentru autorităţile locale, ci şi resurse financiare.

173 afișări

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (PSD), se declară unul dintre susţinătorii descentralizării, considerând că deciziile trebuie luate "aproape de cetăţean", şi nu la Bucureşti, unde nu se cunosc realităţile din judeţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"România trebuie să renunţe definitiv şi irevocabil la principiul centralismului democratic. Noi am învăţat la istorie cum a fost cu statul dac centralizat al lui Burebista, o să-l abandonăm acum şi o să revenim la un stat democratic, iar resursele adunate de la popor să fie folosite mai aproape de popor pe de o parte, pe de cealaltă parte decizia să fie acolo unde este cetăţeanul, şi nu în Bucureşti, pe Dealul Mitropoliei, unde toată lumea a uitat că în România sunt încă mii de localităţi fără asfalt, fără apă, fără gaze, fără canalizare şi fără locuri de muncă. De aceea, sunt întru totul de acord cu legea descentralizării" a declarat corespondentului MEDIAFAX preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Mircea Cosma a mai spus că aproape toate guvernele până în 2012 au "spoliat" bugetele localităţilor în favoarea administraţiei centrale şi că, în opinia sa, ideal ar fi ca 80 la sută din sumele provenite din impozitul pe venitul global (IVG) şi din TVA să rămână în teritoriu, iar aparatul central al statului să primească doar 20 de procente din aceste venituri. Cosma spune că acest lucru se va întâmpla, dar nu în viitorul apropiat.

"Personal, cred că dacă România ar fi puternică şi ar fi ieşit din tranziţie, nu ar avea voie să plece din judeţe mai mult de 20 la sută din IVG şi din TVA şi statul să trăiască din aceste două surse, plus accize şi alte taxe pe care le ia pe resursele subsolului şi aşa mai departe. Deocamdată, din cauza lipsei de viziune pe care au avut-o guvernele până în anul 2012, cu mici excepţii, noi asistăm la o spoliere a veniturilor din bugetele care se adună de la fiecare cetăţean în folosul administraţiei centrale care trebuie să trăiască prin această luare excesivă de resurse de la nivelurile de bază. Dar eu cred în vremuri mai bune. Nu voi mai apuca eu, ca preşedinte de Consiliu Judeţean, ca 80 la sută din resurse să rămână la bugetele judeţelor, dar urmaşii mei vor apuca cu mare precizie acest lucru", a mai spus Mircea Cosma.

Prin proiectul Legii descentralizării, Consiliul Judeţean Prahova ar urma să preia mai multe bunuri imobile, respectiv sedii, vile şi anexe ale Direcţiei judeţene de tineret şi sport, multe dintre acestea aflate în zone turistice şi care cândva erau folosite ca unităţi de cazare pentru tabere şcolare.

Şeful CJ Prahova a afirmat că aceste bunuri imobile "trebuie repuse în funcţiune şi redate copiilor", întrucât în Prahova erau foarte multe tabere şcolare, iar acum nu mai funcţionează niciuna.

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu (PSD), este şi el de părere că autorităţile publice locale trebuie să primească nu doar responsabilităţi, ci şi resurse financiare.

"În ceea ce priveşte proiectul descentralizării per ansamblu, eu până acum nu am cunoştinţă cu privire la resursele financiare. Sper ca alocarea resurselor financiare către autorităţile publice locale să nu fie diminuată, ba dimpotrivă, să fie majorată această alocare, pentru că din ce în ce mai multe responsabilităţi vin spre noi, spre autorităţile publice locale, iar din punct de vedere al resurselor suntem din ce în ce mai văduviţi", a declarat Iulian Bădescu corespondentului MEDIAFAX.

Prin Legea descentralizării, municipiul Ploieşti ar urma să primească trei săli ale unor cinematografe, dintre care doar una mai este funcţională, în unele cazuri fiind clădiri vechi de aproape o sută de ani.

”Cu intrarea în patrimoniu a unor imobile importante pentru Ploieşti sunt perfect de acord. Evident, îmi doresc ca aceste imobile să nu fie grevate de sarcini sau alte conflicte juridice. În acelaşi timp, sunt convins că starea acestor imobile nu este în toate cazurile cea mai bună. Dacă nu vom fi obligaţi să păstrăm destinaţia, sunt convins că vom găsi surse alternative de finanţare pentru a le renova", a spus primarul municipiului Ploieşti.

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea (PNL), a declarat că speră ca prin Legea descentralizării autorităţile locale să primească instituţii şi clădiri care "într-adevăr funcţionează", declaraţia fiind făcută în contextul în care Consiliul Local Sinaia ar urma să primească o cotă parte dintr-un imobil vechi de peste 80 de ani, aflat în litigiu şi în care a funcţionat un complex cinematografic.

"Eu sper ca Legea descentralizării să transfere către autorităţile locale instituţii sau clădiri care într-adevăr funcţionează şi care ajută comunităţilor locale. Cel mai important, din punctul meu de vedere, era să ne transfere Poliţia locală, respectiv ordinea publică, şi Poliţia rutieră, aşa cum este în orice stat din Uniunea Europeană, dar în continuare observ că e o frică a celor de la Ministerul de Interne ca nu cumva să scape din mână acest control", a declarat Vlad Oprea.

În ceea ce priveşte cota parte din imobilul "complex cinematografic cu două săli Perla" pe care Consiliul Local Sinaia ar urma să o primească prin Legea descentralizării, primarul Vlad Oprea spune că acest lucru "nu foloseşte la absolut nimic" şi că, mai mult, autorităţile locale ar urma să intre parte într-un proces care se derulează de mai mulţi ani.

"Din câte ştiu, acel cinematograf aparţine într-o mare măsură foştilor proprietari care se judecă cu alţi urmaşi şi cu Regia Naţională a Filmului şi cu siguranţă nu avem ce face cu acea cotă indiviză", a afirmat primarul oraşului Sinaia.

Reorganizări în domeniile transporturilor, agriculturii, culturii, turismului, învăţământului preuniversitar, muncii, mediului, pescuitului, sănătăţii, sportului sunt preconizate în varianta de lucru a proiectului de descentralizare discutată de vicepremierul Liviu Dragnea cu partidele parlamentare.

Modificările legislative propuse vizează descentralizarea competenţelor de la nivel central la nivel local, prin înfiinţarea unor structuri în subordinea consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale şi reorganizarea unora dintre serviciile publice deconcentrate ale ministerelor sau a altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici