Precizările MAI cu privire la masca de protecţie. Nu e obligatorie dacă persoana e singură pe stradă / Persoanele vaccinate scapă de mască în anumite situaţii

  • Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut joi precizări în ceea ce priveşte obligativitatea purtării măştii de protecţie.
  • Conform acestora, masca nu este obligatorie atunci când o persoană se află singură pe stradă.
  • Mai mult, indiferent de incidenţă, masca nu este obligatorie pentru persoanele vaccinate aflate la locurile de muncă situate în spaţii închise, cu condiţia prezenţei unui număr de maximum 10 persoane şi asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători.
7114 afișări
Imaginea articolului Precizările MAI cu privire la masca de protecţie. Nu e obligatorie dacă persoana e singură pe stradă / Persoanele vaccinate scapă de mască în anumite situaţii

Precizările MAI cu privire la masca de protecţie. Nu e obligatorie dacă persoana e singură pe stradă

Potrivit MAI, masca de protecţie se poartă obligatoriu, în localităţile cu incidenţă de sub 6 la mie, în spaţiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spaţii comerciale, dar şi în spaţii publice deschise, cum sunt, fără a se limita la acestea: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spaţiile comerciale, staţii pentru transportul în comun, precum şi în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

La nivelul localităţilor în care incidenţa este mai mare de 6/1000 locuitori, masca este obligatorie în spaţiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spaţii comerciale, dar şi în toate spaţiile publice deschise cu excepţia persoanelor care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Alte excepţii se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.

„Nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă”, a transmis MAI.

Mai mult, indiferent de incidenţă, masca nu este obligatorie pentru persoanele vaccinate aflate la locurile de muncă situate în spaţii închise, cu condiţia prezenţei unui număr de maximum 10 persoane şi asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepţia nu se aplică în cazul spaţiilor închise comune.

De asemenea, nu este obligatorie masca pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, pentru persoanele care sunt singure în birou, pentru prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane.

De asemenea, MAI informează că, în funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi aplicate şi excepţii pentru persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare sau desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).

INDIFERENT DE INCIDENŢĂ  MASCA DE PROTECŢIE NU SE POARTĂ DE CĂTRE:

 

  • persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spaţii închise, cu condiţia prezenţei unui număr de maximum 10 persoane şi asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepţia nu se aplică în cazul spaţiilor închise comune;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi aplicate şi excepţii pentru persoanele care:

  • suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici