Predoiu întrebat despre Nicolae Popa: Ambasadorul nostru la Jakarta ştie ce are de făcut

Ministrul interimar de Externe, Cătăin Predoiu, a declarat, marţi, răspunzând unor întrebări referitoare la Nicolae Popa, că "s-au luat toate măsurile" pentru ca acestuia să îi fie acordată asistenţă consulară, el adăugând că "ambasadorul român la Jakarta ştie ce are de făcut".

34 afișări
Imaginea articolului Predoiu întrebat despre Nicolae Popa: Ambasadorul nostru la Jakarta ştie ce are de făcut

Predoiu întrebat despre Nicolae Popa: Ambasadorul nostru la Jakarta ştie ce are de făcut (Imagine: Mediafax Foto)

"S-au luat toate măsurile ca această asistenţă să fie acordată", a spus Predoiu, fără a oferi detalii.

Întrebat dacă diplomaţii români la Jakarta au luat legătura cu Nicolae Popa, Predoiu a răspuns: "Ambasadorul nostru la Jakarta ştie ce are de făcut şi acţionează în acest sens".

Pe de altă parte, rugat să se pronunţe referitor la paşaportul lui Nicolae Popa, prelungit de MAE în 2001 până în 2004, ministrul interimar a refuzat să facă vreun comentariu.

"Când vom avea noutăţi vi le vom prezenta", a spus el.

Fostul director Gelsor Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Ministerul Justiţiei a fost informat de Interpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, în baza unui mandat emis de autorităţile judiciare române după ce hotărârea judecătorească de condamnare în cazul lui, în dosarul FNI a rămas definitivă.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

Ambasada României la Jakarta a solicitat autorităţilor indoneziene facilitarea accesului la cetăţeanul român Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, pentru acordarea asistenţei consulare.

"Nicolae Popa a fost arestat la 2 decembrie în Indonezia, la Jakarta", se arată într-un răspuns al MAE transmis în 3 decembrie la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, misiunea României la Jakarta a solicitat autorităţilor locale "facilitarea accesului la cetăţeanul român, pentru acordarea asistenţei consulare".

"Demersurile ulterioare acestei arestări se desfăşoară între Interpol Bucureşti şi Interpol Jakarta", precizează MAE.

Potrivit Ghidului consular, asistenţa consulară poate implica asigurarea unui translator, asigurarea legăturii cu familia. De asemenea, reprezentanţa diplomatică se va asigura că drepturile celui încarcerat sunt respectate. Asistenţa consulară se acordă la cerere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici