Predoiu: O sentinţă dreaptă este una care conferă linişte

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, joi, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni de învestire a unei noi promoţii de magistraţi, că o sentinţă dreaptă este una care conferă linişte.

33 afișări
Imaginea articolului Predoiu: O sentinţă dreaptă este una care conferă linişte

Predoiu: O sentinţă dreaptă este una care conferă linişte (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Predoiu le-a recomandat tinerilor magistraţi să se bată pentru dreptate, spunându-le că vor veni vremuri dificile.

La rândul său, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul Virgil Andreieş, a afirmat că acest moment de solemnitate o să-i urmărească toată viaţa de magistraţi, pentru că vor avea zile frământate şi nopţi nedormite prin puterea pe care le-o conferă calitatea de judecător şi procuror.

El a spus că vor veni "vremuri grele şi teribile", iar dacă vor simţi că independenţa le este afectată, să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii.

În discursul său, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Lidia Bărbulescu, le-a spus tinerilor magistraţi că greşeala este iminentă oricărei profesii, însă să încerce să greşească cât mai puţin.

De asemenea, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a susţinut că în urmă cu 14 ani, când a fost numită procuror, nu a avut privilegiul de a participa la o astfel de ceremonie, primind doar un telefon prin care era anunţată că trebuie să se prezinte la Parchet.

Kovesi a subliniat că lucrurile s-au schimbat, iar ceremonia organizată de preşedintele României este o dovadă a importanţei statutului pe care îl are în prezent magistratul, dar şi aşteptărilor foarte mari pe care societatea le are de la ei.

Procurorul general a afirmat că este un apărător al independenţei magistraţilor, dar că independenţa nu înseamnă să facă magistratul ce vrea, ci să respecte legea.

Şeful Ministerului Public a subliniat că magistraţii sunt independenţi faţă de orice imixtiune, însă nu înseamnă că nu trebuie să dea socoteală pentru timpul în care sunt soluţionate dosarele sau pentru modul în care sunt administrate probele.

"Sunt mulţi colegi în Ministerul Public care au vechime echivalentă cu vârsta dumneavoastră. Sunt convinsă că aveţi cunoştinţe solide de drept, dar acestea nu sunt totul. Sper să aveţi suficientă deschidere să profitaţi de experienţa practică a colegilor", a spus Kovesi.

Câţiva dintre tinerii magistraţi poartă în piept ecusoane colante inscripţionate cu "Respectaţi independenţa justiţiei".

Absolvenţii au dat un examen de capacitate, iar ceremonia de joi le conferă inamovibilitate celor 83 de tineri judecători şi stabilitate celor 29 de tineri procurori, numiţi prin decret prezidenţial în 26 ianuarie, de către Traian Băsescu.

Citeşte şi:

Băsescu: Sistemul în care intraţi e dintre cele mai puţin apreciate de populaţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici