Prefect: Dacă jandarmii sunt atacaţi, nu mai au nevoie de aprobarea prefectul pentru intervenţie

Prefectul Cristian Atănăsoaei a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că nu există o solicitare a Jandarmeriei pentru intervenţia în forţă în vederea eliberării Pieţei Universităţii, precizând însă că dacă protestatarii atacă forţele de ordine, acestea nu mai au nevoie de aprobarea prefectului.

68 afișări
Imaginea articolului Prefect: Dacă jandarmii sunt atacaţi, nu mai au nevoie de aprobarea prefectul pentru intervenţie

Prefect: Dacă jandarmii sunt atacaţi, nu mai au nevoie de aprobarea prefectul pentru intervenţie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Prefectul Capitalei a precizat că atâta timp cât există o situaţie de normalitate, de protest fără violenţă, intervenţia în forţă pentru eliberarea Pieţei Universităţii se aprobă de către prefect doar dacă Jandarmeria solicită acest lucru.

"Nu există solicitare la această oră. Aseară (sâmbătă - n.r.), solicitarea a fost făcută în jurul orei 23.15. Trebuie precizat că dacă jandarmii sunt atacaţi, atunci ei intervin singuri, nu mai au nevoie de aprobarea prefectului. Astăzi, pentru că violenţele au escaladat se aplică un alt alineat al legii şi jandarmii pot să intervină singuri", a precizat prefectul.

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moiese, declara, duminică la prânz, că este o obligaţie a Jandarmeriei restabilirea ordinii publice şi deblocarea căilor de comunicaţie.

Acesta a menţionat că acţiunea de sâmbătă noapte de evacuare a Pieţei Universităţii a fost declanşată după obţinerea aprobării din partea prefectului Capitalei, în baza Legii 61/1991, unde există o prevedere care permite acest lucru când sunt violenţe sau sunt blocate artere de comunicaţie.

Pe Bulevardul I.C. Brătianu, care leagă Piaţa Universităţii de Piaţa Unirii, au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi jandarmii care au intervenit pentru menţinerea ordinii.

Manifestanţii au aruncat în forţele de ordine cu pietre şi cu petarde fumigene, fiind sparte geamurile de la maşinile jandarmilor.

Pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torţe şi de la tuburile de gaze lacrimogene blochează drumul dintre Universitate şi Unirii, pe Bulevardul I.C. Brătianu. Zona de lângă magazinul Cocor, unde manifestanţii au incendiat suporturi de plastic şi lemne, este afectată pe o rază de câţiva metri.

Manifestanţii violenţi care au plecat din faţa Palatului Şuţu au dat foc la diverse obiecte când au ajuns în Piaţa Unirii şi au aruncat cu pietre şi cu petarde fumigene. Traficul rutier a fost blocat în zona magazinului Unirea.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, încercând să-i îndepărteze pe manifestanţi.

Conflicte violente au avut loc anterior în zona Spitalului Colţea şi a magazinului Cocor.

Jandarmii care au suplimentat numărul de scutieri au activat tunurile de lacrimogene de la distanţă.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru, a declarat, duminică seară, că 19 agresori care au aruncat cu pietre şi mobilier stradat spre forţele de ordine au fost identificaţi şi duşi la secţiile de poliţie.

Jandarmeria Capitalei continuă să facă apel la calm.

La Universitate, forţele de ordine îi ţin în continuare sub control pe protestatarii rămaşi în această zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici