Prefectul Capitalei: Numărul recenzorilor ar putea fi suplimentat cu aproximativ 600 de persoane

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că numărul recenzorilor ar putea fi suplimentat, astfel încât o parte să continue recensământul, iar o parte să lucreze la completarea datelor nedeclarate iniţial.

250 afișări
Imaginea articolului Prefectul Capitalei: Numărul recenzorilor ar putea fi suplimentat cu aproximativ 600 de persoane

Prefectul Capitalei: Numărul recenzorilor ar putea fi suplimentat cu aproximativ 600 de persoane (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

Mihai Atănăsoaei a spus că nu ştie câte persoane din Bucureşti nu şi-au declarat Codul Numeric Personal, dar, potrivit legii, recenzorii au obligaţia să se întoarcă în anumite situaţii.

Prefectul Capitalei a precizat că ia în calcul posibilitatea de a suplimenta numărul de recenzori, astfel încât o parte să continue recensământul, iar alţii să revină la persoanele care au fost recenzate dar care nu au declarat toate datele obligatorii.

Atănăsoaei a mai spus că există un fond de rezervă de 10 la sută, la care se poate apela, iar numărul de recenzori ar putea fi suplimentat cu aproximativ 600 de persoane.

Şeful Direcţiei de Recensământ din Institutul Naţional de Statistică (INS), Ştefan Trică, a declarat că este aproape imposibil ca fiecare recenzor să fie contactat pentru a afla dacă a luat sau nu CNP-ul persoanelor recenzate.

"Nu avem această informaţie şi nu este cu putinţă să o avem. Nu putem suna 8.000 de recenzori, în cazul Bucureştiului, şi să-i întrebăm dacă au cerut sau nu CNP-ul", a spus Trică, explicând că de gestionarea acestei situaţii se ocupă comisiile locale.

Şeful Direcţiei de Recensământ a precizat că deşi există posibilitatea legală ca Institutul Naţional de Statistică (INS) să intre în posesia CNP-urilor de la alte instituţii, cum ar fi primăriile sau Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, INS nu se va prevala de ea decât dacă se va constata că aceasta este ultima modalitate de aflare a CNP-urilor.

"În niciun caz nu vrem să apelăm la alte instituţii. Deocamdată nu ne propunem acest lucru, deşi legea permite. CNP-ul există la fiecare primărie, dar e scris de altcineva, nu de persoana în cauză. Noi vrem ca persoana să îl declare", a spus Ştefan Trică.

El a apreciat că în două zile recenzorii ar putea să recupereze CNP-urile persoanelor care fie nu le-au declarat pentru că nu ştiau că este obligatoriu, fie chiar recenzorii nu le-au cerut acest lucru.

"Un bloc înseamnă un sector de recensământ, recenzorilor nu le va lua prea mult timp", a mai spus directorul Direcţiei de Recensământ din INS.

Institutul Naţional de Statistică a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că "programul de înregistrare continuă până la încheierea recenzării pentru întreaga populaţie şi întregul fond de locuinţe pe întreg teritoriu ţării, aşa cum a fost el aprobat în cadrul şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, din data de 30.06.2011".

"După încheierea activităţii de înregistrare, în limita de timp disponibilă recenzorii vor reveni la persoanele de la care codul numeric personal nu a fost înregistrat la recenzarea propriu-zisă", potrivit INS.

Formularele se completeaza exclusiv pe baza liberei declaraţii a persoanelor recenzate, iar la încheierea înregistrării recenzorul este obligat să prezinte formularul completat celui recenzat, care semnează pentru conformitatea dintre cele declarate şi înregistrarea operată de recenzor.

Miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful INS, Vergiliu Voineagu, afirma că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie şi că discuţiile privind lipsa sancţiunilor dacă această informaţie nu este furnizată au fost generate de purtătorul de cuvânt al INS, "pregătit insuficient", care a fost destituit.

Voineagu a mai declarat că persoanele care refuză să-şi declare CNP-ul la recensământ vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a bâlbei purtătorului de cuvânt al INS vor trebui să-l declare la o doua vizită a recenzorilor.

Persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune, declara, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al INS Vladimir Alexandrescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici