Prefectul Claudiu Palaz se opune deciziei lui Radu Mazăre de a vinde cazinoul din Constanţa

Prefectul de Constanţa, Claudiu Palaz, i-a adresat, joi, o scrisoare primarului Radu Mazăre, prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de decizia acestuia de a vinde cazinoul din Constanţa, spunând că Mazăre nu preţuieşte valorile culturale şi că acesta confundă azinoul cu un local de jocuri de noroc

45 afişări

"Vă scriu în primul rând în calitate de constănţean, profund indignat de declaraţiile prin care vă arătaţi dispus să vindeţi cazinoul, emblemă a oraşului nostru şi monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească. Este de necrezut cum trataţi acest simbol al Constanţei, ca pe un obiect scos la talcioc, a cărui singură menire este să vă aducă profit. A afirma «să dea Dumnezeu să vină cineva să vrea să îl cumpere» sau «scot această fată bătrână şi urâtă la mezat» reflectă, cu regret o spun, viziunea dumneavoastră asupra oraşului nostru. Cum puteţi să vă exprimați în asemenea termeni despre o clădire de patrimoniu, o construcţie distinctă în peisajul arhitectonic naţional şi european, pe care chiar şi comuniştii au respectat-o?", arată prefectul Claudiu Palaz în prima parte a scrisorii.

El îl acuză pe Radu Mazăre că doreşte să distrugă tot ce înseamnă reprezentativitate pentru oraşul Constanţa şi că nu preţuieşte valorile spirituale şi culturale.

"Domnule Mazăre, există şi alte valori decât cele mercantile. Din păcate, atât dumnevoastră, cât şi partenerul dumneavoastră, Nicuşor Constantinescu, dovediţi că nu preţuiţi valorile spirituale şi culturale, iniţiind acţiuni menite să distrugă tot ce înseamnă reprezentativitate pentru oraşul şi judeţul nostru. Nu confundaţi cazinoul din Constanţa cu noţiunea de local public pentru jocuri de noroc!”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată primarului Mazăre.

În finalul documentului, prefectul Claudiu Palaz îl asigură pe primarul Constanţei că se va opune vânzării cazinoului.

"În al doilea rând, vă scriu în calitate de prefect, asigurându-vă că voi face tot ce-mi stă în putere să blochez o eventuală hotărâre pe care o veţi adopta pentru a putea vinde cazinoul. Nu voi epuiza nicio prevedere a legii care să vă împiedice să scoateţi la mezat acest simbol care nu vă aparţine, căci cazinoul înseamnă Constanţa”, încheie prefectul Claudiu Palaz scrisoarea deschisă adresată lui Radu Mazăre.

Consilierii locali au votat în şedinţa de luni un proiect de hotărâre privind constatarea încetării contractului încheiat de municipiul Constanţa cu SC Queen Investments SRL, firmă care concesionase cazinoul în urmă cu patru ani.

Radu Mazăre a afirmat, la finalul şedinţei Consiliului Local, că este dispus să vândă cazinoul din Constanţa, dar că deocamdată nu este nimeni interesat de acest obiectiv.

"Să dea Dumnezeu să vină cineva să vrea să îl cumpere, să investească în el şi să-l facă funcţional. Municipalitatea nu poate să ţină cazinouri. Îl vindem. Nu ştiu cu cât, o să spună evaluatorii, dar nu găsesc pe nimeni. Dacă găsiţi pe cineva puteţi spune public că Mazăre şi consilierii vor să vândă cazinoul din Constanţa. Să dea Dumnezeu să-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupă de cazinouri. Până atunci îl menţinem cu bănuţi puţini cât să nu cadă, să nu se degradeze. Nu pot să mă apuc să fac cazinouri, nici salon de nunţi. Până acum, din câţi oameni cu bani cunosc, nici unul nu a fost interesat în a prelua acest simbol al Constanţei”, a spus primarul Radu Mazăre.

Contractul dintre Primăria Constanţa şi Queen Investments SRL, încheiat în anul 2007, prevedea concesionarea cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanţa urmând să primeasca anual 140.000 de euro.

Cazinoul Constanţa este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România. Clădirea a fost construită din bani publici în perioada 1903 – 1910, arhitectul lucrării fiind Daniel Renard, român de origine elveţiană. Inaugurarea oficială a Cazinoului Constanţa a avut loc în 1911.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici