PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: Operatie de refacere a maxilarului, la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală

O echipă fomată din chirurgi români şi danezi au realizat, marţi, pentru prima dată în România, o intervenţie de mare complexitate, respectiv refacerea maxilarului unui bărbat cu ajutorul unei proteze adaptate la defectul şi anatomia pacientului.

1734 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: Operatie de refacere a maxilarului, la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: Operatie de refacere a maxilarului, la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală (Imagine: Shutterstock)

"Este o colaborare internaţională pentru un program de studiu privind diagnosticul şi tratamentul de ultima oră al afecţiunilor articulaţiei temporomandibulare. În această sesiune, cu suportul firmei Biomet Inc., împreună cu medicul Esben Aagard de la Odense University Hospital din Danemarca, am operat un bărbat de 27 ani care, în urmă cu trei ani, a suferit o intervenţie chirurgicală, din cauza unei afecţiuni patologice la nivelul maxilarului inferior, cu pierderea a aproape jumătate din mandibulă, pe partea stângă", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul spitalului, dr. Narcis Copcă .

Pacientul a fost diagnosticat, în urmă cu patru ani, cu o tumoră beningă la maxilarul stâng şi a fost operat. Medicii i-au extirpat atunci jumătate din mandibulă, pe partea stângă. Defectul a fost astfel înlăturat cu ajutorul unei plăcuţe, care, însă, nu a rezistat şi a trebuit scoasă. "Din cauza suferinţei, bărbatul nu putea vobi şi nici nu se putea hrăni bine", a mai spus dr. Copcă.

La operaţia de marţi, care a durat mai bine de şase ore, specialiştii în chirurgie maxilofacială au montat o proteză din titan, pentru refacerea articulaţiei temporomandibulare, şi totodată au prelevat grefă osoasă de la şoldul pacientului, pentru reconstrucţia osului în care, mai târziu, să poata fi implantaţi dinţii lipsă.

"Proteza o ţine toată viaţa, iar peste două zile de la intervenţie va putea mânca normal", a adăugat şeful Clinicii maxilofacială a Spitalului "Sf. Maria", dr. Ion Nicolescu.

La rândul lui, dr. Esben Aagard a spus că riscurile intervenţiei sunt similare celor de la operaţia de proteză de şold. "Nu am avut probleme. Proteza este din titan, iar greutatea ei, ca a unei perechi de ochelari. E uşoară", a explicat medicul danez.

Proteza a costat 12.000 de euro şi a fost oferită pacientului printr-o sponsorizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici