Premierul Ungariei va participa la Universitatea de Vară "Tusványos" de la Băile Tuşnad

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, va participa la cea de a XXVI­a ediţie a Universităţii de Vară "Tusványos" de la Băile Tuşnad, care va fi deschisă oficial miercuri, demnitarul urmând să participe, sâmbătă, la o dezbatere împreună cu europarlamentarul FIDESZ László Tokes.

626 afișări
Imaginea articolului Premierul Ungariei va participa la Universitatea de Vară "Tusványos" de la Băile Tuşnad

Premierul Ungariei va participa la Universitatea de Vară "Tusványos" de la Băile Tuşnad (Imagine: Balazs Attila/Mediafax Foto)

Şeful Biroului de presă al Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti "Tusványos", Fall Sándor, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că premierul ungar Orbán Viktor va participa la o dezbatere, sâmbătă, de la ora 10.30, împreună cu europarlamentarul FIDESZ Tokes László, care va fi moderată de Németh Zsolt, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta.

La Băile Tuşnad, pregătirile pentru deschiderea oficială sunt în desfăşurare. Astfel, la ora actuală se montează corturile unde vor avea loc dezbaterile, iar primii participanţi au sosit şi se instalează în camping sau la hotelurile din staţiune.

Lucrările Universităţii de Vară vor fi deschise oficial, miercuri, la ora 10.00, de Németh Zsolt, membru fondator al taberei care în urmă cu 26 de ani se intitula "Bálványos", după numele localităţii din judeţul Covasna, unde s­-au desfăşurat primele şase ediţii.

La deschiderea oficială vor mai lua parte Potápi Árpád János, secretar de stat însărcinat cu politica naţională la Cancelaria primului­ ministru al Ungariei, Toró T. Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Albert Tibor, primarul staţiunii Băile Tuşnad, Sándor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania(CNMT) şi David Campanale, jurnalist BBC.

Principalele teme ale manifestărilor din acest an vizează politica naţională maghiară, politica economică şi cea externă, precum şi relaţiile româno-maghiare.

"Prin motto-ul «Mai mult decât un festival» dorim să exprimăm faptul că, deşi evenimentul de cinci zile, care se organizează în mod tradiţional în fiecare an la sfârşitul lunii iulie, a început să fie perceput ca un festival de vară, a fost, este şi va fi un important for de gândire, analiză şi întâlnire a comunităţii maghiare. În acest an, principalele teme ale universităţii sunt cele de politică naţională maghiară, politică economică şi politică externă", a precizat şeful Biroului de presă al universităţii, Fall Sándor.

La ediţia din acest an, în cele 25 de corturi ridicate în campusul universităţii vor avea loc discuţii şi mese rotunde pe tema autonomiei, nefiind ocolită nici problema corupţiei.

"Vom avea sute de invitaţi şi în jur de 60 de evenimente zilnic, dezbateri, mese rotunde pe teme diferite, lansări de carte, proiecţii de film, teatru, concerte, în total aproximativ 300 de evenimente în cele cinci zile ale Universităţii de Vară", a mai spus şeful Biroului de Presă.

Lista invitaţilor include personalităţi şi specialişti din sfera politică, economică şi academică din Ungaria şi România, dar şi din Tirolul de Sud, Catalonia, Ţara Bascilor, între care miniştri şi secretari de stat, eurodeputaţi, parlamentari, oameni de afaceri, cercetători, diplomaţi sau medici.

Potrivit sursei citate, conducerea centrală a UDMR a fost invitată, "ca în fiecare an", dar nu va participa la eveniment.

"Din conducerea UDMR nu va veni nimeni. Au primit invitaţiile, dar nu vin şi nici nu au trimis răspuns. Vorbim de preşedintele Kelemen Hunor, dar şi de deputatul UDMR de Covasna Márton Árpád şi de deputatul de Timiş Molnár Zsolt. Au fost trimise invitaţii şi ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, au mai fost invitaţi prefecţii judeţelor Covasna şi Harghita (Sebastian Cucu, respectiv Adrian-Jean Andrei – n.r.) şi, după cum ne-a obişnuit experienţa anilor precedenţi, invitaţii din acest an nu fac excepţie, nu vor veni", a precizat Fall Sándor.

Universitatea de Vară "Tusványos" este organizată de Fundaţia Kisebbségekért ­Pro Minoritate Alapítvány din Budapesta şi de Consiliul Tineretului Maghiar din România, în parteneriat cu organizaţii şi fundaţii din cele două ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici