Presă: Putin vrea să expulzeze Crucea Roşie din teritoriile ocupate

Liderul de la Kremlin s-a supărat şi pe Crucea Roşie şi şi-ar fi făcut propria organizaţie cu acest profil.

178 afișări
Imaginea articolului Presă: Putin vrea să expulzeze Crucea Roşie din teritoriile ocupate

Presă: Putin vrea să expulzeze Crucea Roşie din teritoriile ocupate

Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar fi intenţionat să înlăture Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (IRC) din teritoriile ocupate din Ucraina. Presa germană, postul ZDF şi publicaţia Der Spiegel, au informat acest lucru, citând documente interne ale Kremlinului publicate de mass-media estonă.

Documentele ar dezvălui un plan de înlocuire a Crucii Roşii Internaţionale cu filiala rusă, RKK, al cărei preşedinte, Pavel Savciuk, ar fi încălcat obligaţia de neutralitate din cauza implicării sale în grupuri care strâng bani şi materiale pentru soldaţii de pe front şi răspândesc propaganda rusă.

Crucea Roşie Rusă, potrivit presei germane, ar juca un rol important în planurile Kremlinului de a „rusifica” teritoriile ucrainene anexate. Conform dreptului internaţional umanitar, angajaţii Crucii Roşii Internaţionale pot fi prezenţi în zonele de conflict, de exemplu pentru a asigura îngrijirea prizonierilor de război şi pentru a documenta condiţiile de închisoare.

CRI are în prezent birouri în Doneţk şi Lugansk, cu aproximativ 180 de angajaţi, dar Rusia „refuză în mare măsură accesul în lagărele de prizonieri”, o încălcare a dreptului internaţional umanitar, potrivit experţilor.

Crucea Roşie Rusă, ca organizaţie a ţării ocupante, poate opera în teritoriile anexate numai cu permisiunea Crucii Roşii Ucrainene. Acest permis nu există, a confirmat Crucea Roşie din Kiev pentru ZDF, care aminteşte că guvernul ucrainean a sancţionat deja Crucea Roşie Rusă.

Potrivit unui document intern din decembrie 2022, Kremlinul plănuia să înfiinţeze patru filiale regionale şi 62 locale ale Crucii Roşii Ruse în zonele deja ocupate de Moscova, care ar trebui să înlocuiască sarcinile umanitare ale CR. Ordinul, relatează ZDF, pare să vină direct de la Putin.

CRI a declarat pentru ZDF că nu cunoaşte aceste planuri şi, prin urmare, nu le poate comenta. Potrivit postului german, „planul lui Putin” pare să fie deja în plină desfăşurare. Cu ceva timp în urmă a apărut în Donbas personal purtând simbolul Crucii Roşii şi autointitulându-se „Crucea Roşie Doneţk”.

Aparent, acest personal nu aparţine nici CR, nici filialei ucrainene şi, se pare, nici măcar Crucii Roşii Ruse. Crucea Roşie Internaţională a explicat că este vorba de reprezentanţi ai populaţiei locale cu care este în contact.

Potrivit unei investigaţii ZDF, Rusia se află în spatele „Crucii Roşii Doneţk”. La rândul său, Crucea Roşie Rusă a declarat că îşi desfăşoară activităţile „în conformitate cu statutele şi principiile mişcării Crucii Roşii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici