Preşedinta CSM: Profeţi ai apocalipsei justiţiei, pe canalele TV, bloguri, şi în CSM. Lipsesc oameni dispuşi să lupte

Preşedinta CSM, Alina Ghica, spune că perpetuarea declaraţiilor privind motivele pentru care nu ar trebui să intre în vigoare noile coduri nu fac decât să arunce o umbră de neîncredere asupra întregului proces, profeţi ai apocalipsei justiţiei pot fi găsiţi şi pe canalele TV, bloguri, şi în CSM.

177 afișări
Imaginea articolului Preşedinta CSM: Profeţi ai apocalipsei justiţiei, pe canalele TV, bloguri, şi în CSM. Lipsesc oameni dispuşi să lupte

Alina Ghica (Imagine: Rayvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebată cum se implică CSM în susţinerea intrării în vigoare a noilor coduri, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Alina Ghica, a declarat:

"Vorbind de noile coduri, cred că încă nu se realizează pe deplin însemnătatea acestui moment de turrnură pentru justiţia română. Este o trecere la un stadiu superior, o modernizare a cadrului procesual ce va să schimbe faţa sistemului de justiţie mai mult decât orice numiri în funcţii de conducere ale lui X sau Y, ori decât declaraţiile politice ale lui A sau B".

Potrivit preşedintei Consiliului, "pasarea, de anul trecut, a mingii între minister şi CSM cu privire la data intrării în vigoare a noilor coduri, perpetuarea declaraţiilor cu privire la motivele pentru care nu se poate sau nu este bine ca aceste coduri să intre în vigoare la datele convenite, nu fac decât să arunce o umbră de neîncredere generală asupra acestui întreg proces, neîncredere ce nu foloseşte nimănui".

"Risc acum să supăr unii colegi, însă argumente pentru a nu face ceva sunt întotdeauna la îndemână. Mai greu este să obţii acea determinare necesară parcurgerii unui pas atât de important, să te dedici acestui proces de înnoire până într-acolo încât să-i asiguri succesul. Poate că ar trebui să începem să gândim şi să acţionăm mai des în sensul ca eşecul pur şi simplu nu este o opţiune. Profeţi ai apocalipsei justiţiei găsim şi pe canalele TV şi pe bloguri, şi în CSM. Ce ne lipseşte încă sunt oameni dispuşi să lupte", a declarat, pentru MEDIAFAX, judecătoarea Ghica.

În acest context, preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a arătat că studiile de impact, discuţiile prealabile, programe de finanţare cu Banca Mondială şi alţi parteneri, "toate s-au făcut şi se fac", însă ceea ce trebuie acum "este curajul de a face în sfârşit saltul".

În 2 martie, la iaşi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu declara că "intrarea în vigoare a noului Cod civil, la 1 octombrie 2011, s-a făcut fără dificultăţi speciale şi acest lucru s-a datorat în primul rând corpului magistraţilor şi al profesiilor juridice".

"2012 este anul noului Cod de procedură civilă, anul în care trebuie acoperite locurile vacante în sistem. Pentru aceasta este nevoie nu doar de bani, ci şi de definitivarea strategiei politicii de personal de către Consiliul Superior al Magistraturii. Ca şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor magistraţi, doresc să avem un CSM puternic, funcţional, matur, care să-şi asume şi mai pregnant leadershipul reformelor şi al sistemului judiciar", a spus Predoiu, care a dat asigurări că se fac eforturi susţinute în vederea obţinerii finanţării necesare pentru acoperirea posturilor vacante, astfel încât sistemul judiciar să fie pregătit pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, preconizată la data de 1 iunie 2012.

Ministru mai preciza că anul 2013 vine cu alte două mari provocări, respectiv intrarea în vigoare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Intrarea în vigoare a Codului civil şi anticiparea intrării în vigoare a celorlalte trei coduri (penal şi de procedură civilă şi penală-n.r.) au fost salutate în raportul din 8 februarie al Comisiei Europene privind progresele justiţiei române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici