Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, urmărit penal pentru obţinerea ilegală de fonduri europene

Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, Petre Sorin Dimitriu, este urmărit penal de DNA pentru obţinerea nelegală şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în dosar fiind cercetaţi şi alţi foşti directori din cadrul instituţiei.

919 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, urmărit penal pentru obţinerea ilegală de fonduri europene

Preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, urmărit penal pentru obţinerea ilegală de fonduri europene

Petre Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, a ajuns miercuri dimineaţa la sediul DNA, unde a fost audiat în dosarul în care a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru "folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene", se arată într-un comunicat DNA.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şi Nicolae Vasile, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ Bucureşti, la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, Laurenţia Vasilescu, director economic al Camerei de Comerţ Bucureşti, la data faptei, sub acuzaţia de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene şi Gabriel Mihuţ, director general în cadrul Camerei de Comerţ, la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene.

Procurorii arată că "în contextul implementării a trei proiecte finanţate din fonduri europene, în cursul anului 2009, suspectul Dimitriu Sorin-Petre, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ Bucureşti, a atestat, în mod nereal, că instituţia pe care o conducea îndeplinea condiţiile cerute de legislaţia Uniunii Europene, pentru a putea obţine fonduri nerambursabile. În realitate, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti se afla într-o situaţie de excludere, deoarece înregistra obligaţii restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenţii civile. "

Prin deciziile luate, instituţia condusă de Sorin Dimitriu a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei.

"În aceeaşi perioadă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti Dimitriu Sorin-Petre, beneficiind de ajutorul suspecţilor Mihuţ Gabriel-Dan şi Vasilescu Laurenţia a schimbat destinaţia sumei totale de 288.984 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferaţi în contul curent al instituţiei pe care o conducea şi folosită ulterior pentru derularea activităţii curente", mai arată DNA în comunicatul de presă.

Apoi, în luna august 2009, ca urmare "a unei conduite a suspectului Vasile Nicolae, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, deşi avea obligaţii restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obţinut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanţat din fonduri nerambursabile".

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici