Activitatea voluntarilor care acţionează în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională

Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă se va considera experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite, a decis, miercuri, Guvernul, care a modificat Statutul personalului voluntar.

782 afișări
Imaginea articolului Activitatea voluntarilor care acţionează în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională

Activitatea voluntarilor care acţionează în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională (Imagine: Shutterstock)

De asemenea, s-a reglementat parcursul profesional al voluntarului şi competenţele minime pe care trebuie să le aibă fiecare membru al serviciilor de urgenţă voluntare pentru a putea evolua în această carieră.

"Una dintre condiţiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului în situaţii de urgenţă este absolvirea obligatorie a unui curs de iniţiere servant pompier, în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat. După absolvirea acestui curs obligatoriu, în funcţie de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesională", se arată într-un comunicat al emis de Biroul de presă al Palatului Victoria.

Potrivit unui exemplu conţinut de documentul citat, pentru a putea ocupa un post de conducător autospeciale într-un Serviciu de voluntariat de situaţii de urgenţă, este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj, iar, ulterior, după minim un an, a unui curs de conducător autospeciale.

În schimb, pentru a ocupa un post de şef compartiment prevenire, este obligatorie absolvirea unui curs de specialist prevenire (în minim doi ani de la absolvirea cursului de iniţiere de servant pompier), iar, după minim un an, a unui curs de şef compartiment prevenire.

"Pentru a candida pentru un post de şef serviciu într-un SVSU, cursurilor menţionate li se adaugă absolvirea unui curs de şef serviciu, într-o perioadă de minimum un an de la absolvirea cursurilor precedente", se spune în comunicat.

Parcursul profesional al voluntarului este confirmat de certificatul nominal de voluntar.

Statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă voluntare (aprobat prin HG 1579/2005) reglementează selecţionarea, promovarea şi facilitarea personalului voluntar, în spiritul solidarităţii civice, la acţiunile organizate de autorităţile administraţiei publice locale în cadrul serviciilor de urgenţă voluntare, precum şi drepturile şi obligaţiile acestuia. Voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract, încheiat în scris între voluntar şi beneficiarul voluntariatului. Primul contract de voluntariat cuprinde o perioadă de probă de 3-6 luni, care se finalizează prin teste şi verificări practice, susţinute în prezenţa unei comisii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici