Preşedintele CSM: Raportul CE este în ansamblu pozitiv

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş a declarat, miercuri, că raportul Comisiei Europene privind justiţia este în ansamblu pozitiv, concluzia generală fiind că "România a recâştigat impulsul reformelor".

19 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM: Raportul CE este în ansamblu pozitiv

Preşedintele CSM: Raportul CE este în ansamblu pozitiv (Imagine: Mediafax Foto)

Virgil Andreieş a spus că Raportul reprezintă "o radiografie realistă" ce surprinde în mod obiectiv dificultăţile cu care se confruntă sistemul judiciar românesc şi paşii ce trebuie făcuţi în continuare.

De asemenea, preşedintele CSM a arătat că raportul CE surprinde, în ciuda eforturilor instanţei supreme, CSM şi a procurorului general, în ceea ce priveşte practica neunitară, că aceasta "nu se poate realiza la un nivel ridicat în condiţiile unei legislaţii lipsite de coerenţă şi stabilitate, hăţişul legislativ constituind un risc real".

Totodată, în ceea ce priveşte resursele umane, în raport se menţionează că CSM s-a preocupat să recruteze, să formeze şi să redistribuie funcţiile de judecător şi procuror.

"În perioada mai 2008 - iunie 2009, au fost numiţi 329 de judecători şi 361 de procurori care reprezintă zece la sută din totalul magistraţilor pe care-i are sistemul judiciar românesc. Creşterea mai accentuată a acestui număr ar însemna o scădere a standardelor de selecţie, cu consecinţe grave pe termen lung, ceea ce este inacceptabil", a declarat Andreieş.

Totodată, preşedintele CSM a spus că raportul cuprinde aprecieri pozitive faţă de creşterea transparenţei sistemului judiciar, faţă de preocupările privind reformarea inspecţiei judiciare şi activitatea secţiilor CSM în materie disciplinară.

"Consiliul a urmărit creşterea standardelor activităţii judiciare şi acest lucru a fost evidenţiat în raportul publicat astăzi (miercuri, 22 iulie-n.r.)", a mai spus Andreieş.

Acesta a mai arătat că CSM este preocupat de continuarea proiectului pilot derulat prin programul finanţat de Banca Mondială pentru transferarea sarcinilor nejurisdicţionale de la judecători la grefieri şi a proiectului care vizează introducerea la nivelul instanţelor judecătoreşti a unui sistem de management al instanţei derulat în parteneriat cu Ministerul Justiţiei şi Germania prin Fundaţia germană pentru cooperare judiciară internaţională.

Preşedintele CSM a spus că progresele semnalate de raport sunt "rodul efortului conjugat al tuturor magistraţilor din sistemul judiciar".

"Ne exprimăm convingerea că pe viitor activităţile din cadrul mecanismului de monitorizare se vor axa atât pe partea de verificare cât şi pe cea de cooperare. În cursul întâlnirii pe care o vom avea mâine (joi-n.r.) cu membrii Consiliului, vom evalua şi vom conveni asupra priorităţilor în funcţie de recomandările din acest raport", a arătat Andrieş.

Citeşte varianta în limba română a Raportului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici