Preşedintele CSM, Simona Marcu, despre secţia de anchetare: Va contribui la protecţia magistraţilor împotriva presiunilor

Preşedintele CSM, judecătorul Simona Marcu, îşi exprimă convingerea că secţia de anchetare a magistraţilor va contribui la asigurarea unei protecţii „adecvate a magistraţilor împotriva presiunii exercitate asupra lor”, precizând că acestea sunt garanţii de independenţă a acestora.

506 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CSM, Simona Marcu, despre secţia de anchetare: Va contribui la protecţia magistraţilor împotriva presiunilor

Preşedintele CSM, Simona Marcu, despre secţia de anchetare: Va contribui la protecţia magistraţilor împotriva presiunilor

„Procedura de recrutare a magistraţilor procurori, numiţi în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exclude orice ingerinţă exterioară sistemului judiciar, fiind atributul Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora. Aceste garanţii sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justiţiabililor şi societăţii, în ansamblu, la un act de justiţie realizat doar în litera şi spiritul legii”, au precizat reprezentaţii CSM, printr-un comunicat de presă.

CSM mai arată că instituţia îşi asumă în continuare organzarea cu responsabilitiate a procedurilor de numire a procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie pentru secţia de anchetă a magistraţilor.

Secţia de anchetare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General devine operaţională începând de marţi. La această secţie va lucra Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, în calitate de procuror pe funcţie de execuţie.

Adina Florea, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA, a fost acceptată, de către comisia formată din membri CSM, pentru funcţia de procuror pe funcţie de execuţie. Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei la conducerea DNA, a declarat că înscrierea pentru un post de procuror de execuţie în Secţia de anchetă a magistraţilor nu este o variantă de rezervă, reiterând ideea potrivit căreia, dacă va fi acceptată de Klaus Iohannis la DNA, va merge acolo.

Procurorul-şef al Secţiei este Florena Strechi, de la Parchetul General. De asemenea, pe funcţii de execuţie vor lucra şi procurorii Codruţa Chindea (de la Braşov), Sorin Iasinovschi (de la Suceava) şi Magdalena Olteanu (de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6).

Guvernul a adoptat, pe 10 octombrie, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, a anunţat ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a precizat că dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici