Preşedintele Siriei: Omar Hayssam e închis în Siria, după ce îşi ispăşeşte condamnarea, discutăm

Omar Hayssam se află în prezent în închisorile siriene, a declarat preşedintele sirian Bashar al-Assad într-un interviu pentru ziarul "Adevărul", menţionând că după ce acesta îşi va ispăşi condamnarea în Siria, cele două părţi vor discuta despre ce urmează să se facă mai departe.

186 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Siriei: Omar Hayssam e închis în Siria, după ce îşi ispăşeşte condamnarea, discutăm

Preşedintele Siriei: Omar Hayssam e închis în Siria, după ce îşi ispăşeşte condamnarea, discutăm (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele sirian a explicat într-un interviu acordat ziarului "Adevărul" ce se poate întâmpla în acest caz după semnarea acordului cu România. "Atâta timp cât o persoană se află deja în închisoare, atunci pentru ce trebuie să fie transferată în altă închisoare, într-o altă ţară? Important e să vedem ce se va face după ce se va termina condamnarea. Deci, după ce îşi ispăşeşte condamnarea în Siria, vom discuta ce se face mai departe. Dacă va exista o altă condamnare în ţara respectivă, pentru a-şi ispăşi şi condamnarea respectivă, atunci se va discuta pe acest caz. Discuţia nu e politică, e la nivelul instituţiilor abilitate", a spus Bashar al-Assad.

Întrebat dacă lui Omar Hayssam îi va rămâne de ispăşit în România doar diferenţa de pedeapsă, preşedintele sirian răspunde: "Asta nu scrie în acord".

"Spun ca logică, aşa cum văd eu lucrurile: important e ca persoana să fie condamnată, să fie în închisoare. Pentru că avem asemenea acorduri şi cu alte ţări arabe. Fiecare caz se studiază de sine stătător. Această persoană se află în închisoare. Mulţi români cred că el e liber în Siria, dar el este în închisoare, cu condamnare şi condamnarea e de câţiva ani. După semnarea acestui acord, vor începe discuţiile pe acest caz. Asemenea discuţii nu ţin de serviciile de informaţii, e vorba de puterea judecătorească", a afirmat preşedintele sirian.

El a menţionat, potrivit ziarului "Adevărul", că Omar Hayssam se află sub incidenţa legii siriene şi "fiecare ţară are regulile ei".

Omul de afaceri de origine siriană a fost condamnat de justiţia din România la 20 de ani de închisoare pentru terorism.

Preşedinţia a anunţat, joi, că, în contextul finalizării "discuţiilor la nivel tehnic", miercuri seară a fost semnat Tratatul de extrădare dintre România şi Siria, comunicatul Administraţiei prezidenţiale fiind emis la câteva minute după anunţul preşedintelui Traian Băsescu.

Miercuri, în jurul orei 12.00, la Cotroceni a fost semnat şi Tratatul privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertate. Acest document a fost semnat de către ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem.

Iniţial, şi Tratatul de extrădare era programat să fie semnat tot atunci, însă documentul nu a mai fost semnat şi nicio instituţie nu a dorit să precizeze care au fost motivele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici