Preţul călătoriilor cu trenul şi cu metroul va putea fi majorat peste inflaţie

Guvernul a modificat normele de stabilire a preţurilor de călătorie cu trenul şi cu metroul prin introducerea unor prevederi care vor permite regiilor de transport să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei, conform înţelegerii cu FMI, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

562 afişări
Imaginea articolului Preţul călătoriilor cu trenul şi cu metroul va putea fi majorat peste inflaţie

Preţul călătoriilor cu trenul şi cu metroul va putea fi majorat peste inflaţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată în şedinţa de joi a Executivului, au arătatsursele.

Guvernul a garantat Fondului Monetar Internaţional că până celtârziu la finele lunii august va modifica legislaţia astfel încâtsă permită regiilor de transport CFR Călători şi Metrorexsă majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei,relevă scrisoarea de intenţie cu FMI obţinută de MEDIAFAX.

Guvernul s-a angajat că va modifica legislaţia astfel încât săpermită majorarea tarifelor cu mai mult decât rata inflaţiei,pentru ca aceste companii să îşi poată acoperi cheltuielile curentedin venituri.

În ultimii ani, tarifele Metrorex şi CFR au fostmajorate, de regulă, prin raportare la nivelulinflaţiei.

Ministerul Transporturilor a iniţiat un proiect de ordonanţă deurgenţă care prevede că tarifele de călătorie cu trenul şi cumetroul vor fi majorate prin ordin al ministrului de resort, darfără a fi legate de evoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajulfinanciar al Metrorex şi CFR Călători.

Ordonanţa relevă că bugetul pe acest an al CFR Călătoria fost fundamentat pe o majorare a tarifelor de călătorie cuaproximativ 10%, dar începând cu luna februarie, în timpce pentru Metrorex este invocat doar faptul că preţul uneicălătorii cu metroul reprezintă aproximativ 30% din preţul minim alunei călătorii similare în ţările europene.

"Scopul actului normativ este de a excepta ajustarea tarifelorde călătorie cu metroul şi a tarifelor de călători pe calea feratăde la prevederile OU 36/2001 privind regimul preţurilor şitarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul OficiuluiConcurenţei, şi de adoptare a unui cadru juridic adaptat lacontextul economic actual, fapt ce va permite implementarea uneipolitici tarifare care să conducă la creşterea veniturilor propriirealizate din activitatea de transport feroviar public de călătorişi cu metroul, concomitent cu reducerea gradului de subvenţionare atarifelor de călătorie cu aceste mijloace de transport de labugetul de stat. Situaţia excepţională care impune adoptareaactului constă în necesitatea asigurării sumelor necesare pentrudesfăşurarea în continuare a activităţii de transport feroviarpublic de călători şi cu metroul, prin adoptarea unei politicitarifare flexibile în concordanţă cu practica europeană", se aratăîn document.

Cea mai recentă scumpire a biletelor la CFR Călători şi Metrorexa fost efectuată în septembrie 2010.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici