Preţurile la gaze şi electricitate pentru populaţie, neschimbate de la 1 ianuarie

Preţul gazelor naturale şi electricităţii furnizate populaţiei vor rămâne nemodificate în primul trimestru al anului viitor, în timp ce preţul electricităţii plătit de consumatoriii industriali va creşte cu circa 1,5%, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

10 afișări
Imaginea articolului Preţurile la gaze şi electricitate pentru populaţie, neschimbate de la 1 ianuarie

Preţurile la gaze şi electricitate pentru populaţie, neschimbate de la 1 ianuarie

"Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are în vedere menţinerea la un nivel rezonabil a preţului gazelor naturale în perioada imediat următoare (...) şi ţine cont de evoluţia favorabilă a cotaţiilor la petrol şi produse petroliere, ceea ce va determina scăderea preţului gazelor din import începând cu primul trimestru din 2009", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), confirmând informaţiile publicate de MEDIAFAX.

Totodată, ANRE a amânat ajustarea veniturilor reglementate şi a tarifelor de distribuţie pentru 1 aprilie 2009, dată la care va începe şi recuperarea diferenţelor de costuri pentru achiziţia gazelor, fără să modifice preţul la consumator.

Comitetul de reglementare al ANRE a decis menţinerea preţului la electricitate plătit de consumatorii casnici.

"Pentru ceilalţi consumatori, ca urmare a procesului de diferenţiere pe regiuni, a rezultat o modificare a preţurilor care a determinat, pe ansamblu, o creştere a preţului energiei electrice la final de circa 1,5 %", potrivit sursei citate.

ANRE precizează că a majorat aceste preţuri ca urmare a modificării preţurilor în special la cărbunele produs în România. Un alt motiv a fost necesitatea creşterii cantităţilor de energie pentru serviciile de sistem, din cauza intrării în reparaţii planificate a unor grupuri hidroelectrice, care au fost înlocuite cu grupuri termoenergetice mai scumpe, şi a volatilităţii prognozei consumului de energie electrică pentru anul 2009, în contextul crizei financiare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici