Pricopie: Cred că decizia de la Şcoala 10 din Capitală este legală şi corectă

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat vineri că decizia luată la Şcoala nr. 10 din Capitală, de desfacere a contracului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, este legală şi corectă, precizând că atunci când cineva nu respectă nici profesia, nici legea, nu există o altă soluţie.

249 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Cred că decizia de la Şcoala 10 din Capitală este legală şi corectă

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

"Când ai astfel de cazuri, când nu respecţi nu doar profesia, dar nici legea, nu poţi să ai decât o soluţie: desfacerea contractului. (...) Cred că decizia e legală, corectă şi e dreptul fiecăruia să conteste, iar instanţa va hotărî. Cred că lucrurile se vor clarifica", a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a explicat care este procedura în astfel de cazuri, pentru a justifica de ce nu au existat până vineri reacţii cu privire la cazul de la Şcoala nr. 10 "Maria Rosetti".

"Când vorbim de angajaţi, avem Codul Muncii şi Legea Educaţiei. Codul Muncii se aplică tuturor angajaţilor, Legea Educaţiei vine cu completări specifice. Conform Codului Muncii, nu poţi declanşa ancheta în vacanţă sau în weekend, ci numai în zile lucrătoare şi în activitate. Cazul a fost făcut public pe 27 decembrie. Inspectoratul Şcolar a acţionat pe 30 decembrie, când Ministerul Educaţiei a discutat cu inspectoratul şi a cerut să respecte procedurile legale, pentru că altfel orice decizie poate fi invalidată. Am convenit că pe 30 decembrie Inspectoratul Şcolar va face plângere penală, pentru că subiectul are cel puţin două dimensiuni: una vizează componenta profesională, dar are şi o dimensiune penală, pentru că se cereau foloase materiale şi ea (Dana Blându, n.r.) nu avea dreptul să facă o astfel de solicitare", a precizat ministrul.

Remus Pricopie a mai spus că au existat două comisii cu obiective diferite, respectiv o comisie la nivel de şcoală, pentru anchetarea situaţiei în raport cu învăţătoarea respectivă şi o a doua comisie la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), care a avut rol să vadă în ce context a apărut situaţia de la Şcoala nr. 10 şi să verifice dacă această situaţie nu este una mai largă.

Pricopie a mai spus că singura structură care putea lua o decizie în cazul învăţătoarei este Consiliul de Administraţie al şcolii.

"Alt lucru discutat cu Inspectoratul Şcolar şi cu şcoala: am rugat pe toată lumea să respecte legea şi să nu se antepronunţe, pentru că în orice moment decizia Consiliului de Administraţie ar fi putut fi invalidată, pentru că se invoca faptul că s-au făcut presiuni. Nici Inspectoratul Şcolar, nici Ministerul Educaţiei nu s-au pronunţat pentru că erau implicate", a explicat Pricopie.

Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" a decis, vineri, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, sesizarea Parchetului pentru aspecte penale şi întocmirea unui plan de măsuri pentru combaterea pe viitor a unor astfel de fenomene, a spus directoarea unităţii de învăţământ, Camelia Fercu.

În urmă cu o zi, inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat că ISMB i-a suspendat contractul de detaşare pe funcţie a directoarei de la Şcoala 10, Camelia Fercu, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici