Primar Roşia Montană: Respingem cu fermitate presiunile emoţionale de listare UNESCO a comunei

Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, susţine că toate comunităţile miniere din Alba "resping cu fermitate presiunile emoţionale de listare UNESCO a comunei Roşia Montană", afirmând că o asemenea măsură are doar scopul de a bloca proiectul minier din zonă.

243 afişări
Imaginea articolului Primar Roşia Montană: Respingem cu fermitate presiunile emoţionale de listare UNESCO a comunei

Primar Roşia Montană: Respingem cu fermitate presiunile emoţionale de listare UNESCO a comunei (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a transmis, luni, oscrisoare deschisă Ministrului Culturii, Kelemen Hunor,preşedintelui Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, VirgilPolizu, preşedintelui Pro Patrimonio, prof. Şerban Cantacuzino,preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, preşedinteluiOrdinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş, preşedinteluiUniunii Arhitecţilor din România, Peter Derer, şi preşedinteluiICOMOS România, Sergiu Nistor, transmite corespondentulMEDIAFAX.

Furdui transmite, în numele tuturor comunităţilor miniere dinjudeţul Alba, faptul că, în lipsa unui program urgent şi concret deconservare, obiectivele de patrimoniu din Roşia Montană - aflatedeja într-o stare avansată de degradare - riscă să se piardădefinitiv.

Eugen Furdui precizează, în scrisoare deschisă, că pentru a ficonservat şi pus în valoare, patrimoniul din Roşia Montană arenevoie de finanţări substanţiale, care nu au putut fi puse ladispoziţie până acum prin bugetul de stat, şi este cu atât maipuţin probabil ca aceste fonduri să fie alocate în prezent, cândbugetul se confruntă cu dificultăţi fără precedent.

El afirmă că în cea mai mare parte patrimoniul de la RoşiaMontană a fost cercetat, descoperit şi întreţinut în ultimii ani"numai din resurse private, generate de un proiect minier".

Potrivit edilului, "comunitatea din Roşia Montană îşi doreşteşansa de a pune în practică propriul Plan Strategic de DezvoltareSocio-Economică, elaborat în conformitate cu principiiledezvoltării durabile, plan care prevede dezvoltarea pe termen lunga comunei Roşia Montană prin exploatarea zăcământuluiauro-argintifer".

"Odată cu dezvoltarea economică, vom avea astfel surse de venitindispensabile unei zone sever afectate de şomaj şi sărăcie, precumşi sursele de finanţare necesare reabilitării şi conservăriipatrimoniului cultural. Aceste argumente justifică susţinerea largăde care se bucură mineritul în rândul comunităţii locale, îndetrimentul iniţiativei de înscriere a Roşiei Montane pe listaUNESCO. Această înscriere, în fapt o simplă declaraţie de intenţii,nu poate asigura resursele necesare unei bune conservări şiadministrări a patrimoniului din zonă şi nici nu poate aduce locuride muncă minerilor din Roşia Montană. Din contră, o astfel demăsură, luată împotriva voinţei comunităţii, nu ar face decât săaccelereze degradarea patrimoniului arhitectonic şi arheologic dinzonă", susţine în scrisoare primarul din Roşia Montană.

Furdui susţine că toate comunităţile miniere din Alba "respingcu fermitate presiunile emoţionale repetate de listare UNESCO acomunei Roşia Montană".

"Iniţierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor depatrimoniu din Roşia Montană contravine intereselor legitime deautodeterminare ale comunităţii şi este motivată numai de intenţiade blocare a unui proiect de dezvoltare minieră din Munţii Apuseni.Subliniem din nou faptul că populaţia locală nu a fost niciodatăconsultată cu privire la iniţiativa de introducere a Roşiei Montanepe lista UNESCO, ceea ce este un abuz şi contravine oricărorpractici democratice. Oamenii din zonă au convingerea că numaimineritul poate asigura bunăstarea acestei zone şi fondurilenecesare restaurării patrimoniului. Aşa cum au demonstrat ultimiizece ani, singura şansă reală pentru patrimoniul Roşiei Montaneeste un parteneriat public-privat, sub coordonarea autorităţilorlocale şi a specialiştilor", se mai arată în scrisoare edilului dinRoşia Montană.

Anul trecut, arhitecţi şi istorici, susţinuţi de ICOMOS, unuldintre cele trei organisme consultative ale UNESCO, au solicitat înmod oficial Ministerului Culturii să înscrie Roşia Montană pe listasiturilor propuse să fie introduse în patrimoniul mondial.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a iniţiatprocedura pentru includerea Roşia Montană în lista patrimoniulmondial UNESCO, anunţa, în februarie 2010, Csilla Hegedus,consilierul personal al ministrului Kelemen Hunor, în cadrul uneidezbateri a Fundaţiei Soros în Capitală.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatuluipentru relaţia cu UNESCO susţine şi ea includerea sitului RoşiaMontană în patrimoniul mondial a organizaţiei.

Proiectul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este "tipicpentru operaţiile imediate care compromit definitiv dezvoltarea delargă perspectivă a zonei" şi "echivalează cu radierea unei părţinotabile din suprafaţa unui judeţ şi a două milenii de istorie", asusţinut Uniunea Arhitecţilor din România (UAR), într-o poziţieoficială exprimată în 26 noiembrie 2010.

Proiectul minier de la Roşia Montană, despre care se vorbeşteîncă din anii '90, a generat numeroase controverse în România, celemai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi deconservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, afirma că părerilespecialiştilor UNESCO "sunt extraordinar de împărţite în ceea cepriveşte şansa de a include Roşia Montană pe lista organizaţiei,dar acest lucru nu înseamnă că demersurile nu vor continua.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici