Primăria Capitalei va înfiinţa Direcţia de Integritate pentru combaterea corupţiei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis înfiinţarea Direcţiei de Integritate, care va avea ca misiune prevenirea şi combaterea corupţiei şi abuzurilor profesionale din interiorul Primăriei Generale a Capitalei.

762 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei va înfiinţa Direcţia de Integritate pentru combaterea corupţiei

Primăria Capitalei va înfiinţa Direcţia de Integritate pentru combaterea corupţiei (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Cu 38 voturi pentru, două abţineri şi opt împotrivă, consilierii generali ai Capitalei au decis înfiinţarea unei direcţii specializate de prevenire şi combatere a corupţiei şi a abuzurilor profesionale din cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti şi a instituţiilor subordonate.

"Având în vedere necesitatea prevenirii unor fapte de corupţie/abuzuri profesionale, stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, se impune înfiinţarea la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti a unui canal de sesizare a unor eventuale abuzuri, lipsei de profesionalism, imparţialitate, nerespectarea îndatoririlor de serviciu sau legale, lipsă de confidenţialitate în legătură cu faptele, informaţiile sau documentele de care iau cunoştinţă în exercitarea funcţiei publice ori existenţa conflictului de interese şi a incompatibilităţilor”, se arată în expunerea de motive a necesităţii înfiinţării acestei Direcţii.

Direcţia de Integritate din cadrul primăriei ar urma să aibă un serviciu de analiză a informaţiilor şi de cooperare interinstituţională, unul de metodologie, studii şi proiecţii anticorupţie sau abuzuri profesionale şi un serviciu de monitorizare şi verificare a activităţii structurilor din cadrul PMB şi subordonate. Această direcţie ar urma să funcţioneze ca structură distinctă în cadrul aparatului de specialitate al primarului general, în subordinea directă a acestuia, având un număr de 25 de posturi.

Direcţia va întocmi periodic raportări şi informări cu privire la eventualele fapte de corupţie şi de încălcare a integrităţii profesionale, să supravegheze măsurile coercitive dispuse, iar în cazul în care sunt identificate fapte de corupţie să demareze "acţiuni în vederea înlăturării acestora".

În plus, conform proiectului aprobat de Consilierii Generali, va fi înfiinţată o cale de sesizare de către ceăţenii capitalei a abuzurilor profesionale şi a faptelor de corupţie, paralelă la liniile telefonice puse deja la dispoziţia publicului de alte instituţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici