Primăria Sectorului 2 face o bază de date a consumatorilor de etnobotanice

Primăria Sectorului 2 înregistrează într-o bază de date consumatorii de produse etnobotanice, într-o săptămână fiind introduse în această evidenţă peste 200 de persoane, dintre care 11 minori.

114 afișări
Imaginea articolului Primăria Sectorului 2 face o bază de date a consumatorilor de etnobotanice

Primăria Sectorului 2 face o bază de date a consumatorilor de etnobotanice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cele 200 de persoane înregistrate în baza de date a Primăriei Sectorului 2 sunt din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Constanţa. Acesta au fost legitimate şi identificate în apropierea magazinelor de vise, în acţiunea de descurajare a consumului de substanţe etnobotanice, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2.

"Atât ziua, cât şi în mod special noaptea, patrulele Poliţiei Locale a Primăriei Sectorului 2 supraveghează aceste spaţii comerciale pentru descurajarea celor care doresc să le deschidă, dar şi a consumatorilor care sunt legitimaţi şi introduşi în baza de date ce se întocmeşte în acest sens. Nu mai puţin de 11 minori potenţiali consumatori de produse etnobotanice, din care cel mai mic are vârsta de 16 ani, figurează în baza de date", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 2, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Pe baza datelor obţinute, lucrătorii Poliţiei Locale au anunţat părinţii minorilor despre faptul că aceştia ar consuma substanţe etnobotanice.

Lista consumatorilor de substanţe etnobotanice va fi anexată la un proiect de act normativ la care lucrează primarul Sectorului 2 privind interzicerea comercializării de produse etnobotanice, a precizat sursa citată.

Primăria Sectorului 2 anunţa, în 9 februarie, că toate cele 33 magazinele care comercializează substanţe etnobotanice au fost închise.

Magazinele din Capitală care vând produse etnobotanice şi halucinogene la o distanţă mai mică de 1,5 kilometri de şcoli, cămine, biblioteci, tabere şcolare, biserici, spitale şi gări au fost interzise, în urma unei decizii din 17 decembrie a CGMB.

Un material cu propuneri de noi măsuri privind interzicerea substanţelor psihotrope urmează să fie prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, în urma unei analize făcute de reprezentanţi ai mai multor instituţii şi specialişti.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, la Parlament, că va prezenta în cadrul şedinţei de Guvern un proiect de lege privind plantele etnobotanice, urmând ca o decizie să fie adoptată de Executiv.

Un grup de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale a depus luni la Parlament o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor, substanţelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici