Primăria unei comune din Buzău a cumpărat din bani publici sicrie, batiste şi prosoape

Primăria comunei Cislău, judeţul Buzău, a făcut, în 2015, plăţi nelegale de aproape 500.000 de lei. Printre altele, Primăria a cumpărat din bani publici sicrie, batiste şi prosoape, transmite corespondentul MEDIAFAX.

925 afișări
Imaginea articolului Primăria unei comune din Buzău a cumpărat din bani publici sicrie, batiste şi prosoape

Primăria unei comune din Buzău a cumpărat din bani publici sicrie, batiste şi prosoape (Imagine: Cristi Vatavu / Mediafax Arhiva Foto)

Potrivit ultimului raport al Camerei de Conturi Buzău, Primăria Cislău a achiziţionat produse "care nu au nicio bază legală şi nici legătură cu activitatea instituţiei”.

În 2015, Primăria Cislău a plătit 34.000 lei pentru ciment, cuie, vopsea, tablă şi tâmplărie PVC, materialele fiind achiziţionate pe bază de bonuri fiscale, fără să existe note de recepţii şi nici bonuri de consum care să justifice intrarea în gestiune şi utilizarea acestora.

Din aceeaşi sumă au fost achiziţionate "produse care nu au nicio bază legală şi nici legătură cu activitatea instituţiei", respectiv sicrie, batiste şi prosoape, potrivit raportului citat.

Sumele plătite unor persoane care nu au contracte încheiate cu Primăria ajung la 499.000 lei, o parte din bani fiind daţi pentru cumpărarea de medicamente sau pentru operaţii.

"În perioada 2015–2016, Unitatea Administrativ Teritorială Cislău a achitat lunar prin casierie sume de bani în valoare totală de 499.000 lei unor persoane fizice care nu aveau nicio relaţie contractuală cu Primăria, respectiv nu aveau încheiate contracte de muncă/de prestări servicii, din care să rezulte activităţile care urmau să fie prestate, durata contractului, nr. de ore/zi, sumele de plată, etc”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit acestui document, reprezentanţii Primăriei nu au prezentat documente justificative prin care să demonstreze că beneficiarii banilor au muncit.

Astfel, pentru aproape 215.000 de lei nu există explicaţii, 135.000 de lei au fost plătiţi pentru curăţenie, pază şi reparaţii, în condiţiile în care nu există care să ateste lucrările, peste 100.000 de lei au fost daţi pentru ajutoare sociale, medicamente şi intervenţii chirurgicale fără aprobarea Consiliului Local şi fără acte care să certifice că beneficiarii erau îndreptăţiţi să primească banii, etc.

În plus, în perioada 2013–2016, primarul a încasat o indemnizaţie lunară mai mare decât cea prevăzută de lege, ceea ce a dus la prejudicierea bugetului local cu aproape 50.000 de lei.

Camera de Conturi a mai stabilit că în aprilie şi decembrie 2015 au fost acordate premii în bani cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, în valoare totală de 13.000 de lei, deşi plata unor astfel de drepturi era interzisă prin lege.

Auditul financiar asupra contului anual de execuţie bugetară a fost făcut, de Camera de Conturi Buzău, la Primăria Cislău în perioada 15 iunie 2016 – 22 iulie 2016.

Primarul comunei Cislău nu a putut fi contactat.

Citeşte şi: Accident Timiş

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici