Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut pentru luare de mită, cercetat sub control judiciar

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut de DNA pentru că ar fi primit mită peste 2,3 milioane lei de la patru oameni de afaceri, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, joi seară, de Curtea de Apel Bacău.

536 afișări
Imaginea articolului Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut pentru luare de mită, cercetat sub control judiciar

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut pentru luare de mită, cercetat sub control judiciar

De asemenea, instanţa a dispus ca vărul lui Romeo Stavarache, Liviu Cenuşă, şi Liviu Goian, patronul unui post local de televiziune, reţinuţi în acelaşi dosar, să fie cercetaţi tot sub control judiciar.

Decizia Curţii de Apel Bacău nu este definitvă şi poate fi contestată la instanţa supremă.

Primarul Romeo Stavarache a fost reţinut, joi, de procurorii DNA, fiind suspectat că a primit mită peste 2,3 milioane lei de la patru oameni de afaceri, în acest dosar fiind reţinuţi şi vărul edilului, Liviu Cenuşă, precum şi fratele fostului fotbalist Dorin Goian, Liviu Goian, patron al unui post local de televiziune.

Într-un comunicat transmis, joi, de DNA, se preciza că primarul Bacăului a fost reţinut pentru cinci infracţiuni de luare de mită, Liviu Goian a fost reţinut pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită, iar Liviu Vasile Cenuşă pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Conform sursei citate, în perioada 2008 - 2011 Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalţi doi inculpaţi, a cerut şi primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăţi comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare care era de 38 de euro/stâlp. În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 - octombrie 2011 Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 de lei.

În luna ianuarie 2009, primarul Stavarache a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiţi în două tranşe, prin intermediul unei asociaţii sportive.

În luna aprilie 2009, Stavarache a pretins de la acelaşi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 - septembrie 2011, primarul Bacăului a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 de lei.

Procurorii DNA mai spuneau că în martie 2010 Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile care decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte, în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

De asemenea, în perioada martie - aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, primarul i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociaţii sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în 24 aprilie 2009.

Portalul bacău.net relata că Stavarache ar fi condiţionat emiterea unor documentaţii urbanistice de acordare a unor sume de bani.

"În dosarul lucrat de DNA Bacău apare şi numele potentului om de afaceri Costel Căşuneanu , acesta din urmă prezent la pachet cu societăţile ASERO SRL şi PA & CO Internaţional pe care le controla în intervalul 2008 - 2009. Din datele existente în dosar, rezultă că ASERO SRL urma să deruleze un proiect în municipiul Bacău, finanţat cu fonduri europene (construirea unui centru de afaceri). Procurorii spun că Stavarache, alături de Constantin Aposotol, au condiţionat emiterea documentaţiilor urbanistice necesare demarării proiectului de finanţarea, de către Căşuneanu, a Asociaţiei «Top Sport» şi a societăţii Ligone Internaţional. Căşuneanu s-a executat, virând 398.000 lei în conturile Asociaţiei «Top Sport», precum şi 421.000 lei în conturile Ligone Internaţional", potrivit portalului.

Surse judiciare au confirmat pentru Gândul că omul de afaceri Costel Căşuneanu este suspect în dosarul lui Romeo Stavarache.

Romeo Stavarache este primar al municipiului Bacău din 2004.

El conduce şi organizaţia judeţeană a PNL, înainte de intrarea în acest partid fiind membru PUR (actualul PC).

Liviu Vasile Cenuşă este văr al primarului Stavarache şi este patron al unui ziar local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici