Primarul din Şelimbăr, acuzat de constituire de grup infracţional, plasat în arest la domiciliu

Primarul şi secretara din Şelimbăr, reţinuţi pentru constituire de grup infracţional şi luare de mită, au fost plasaţi în arest la domiciliu, joi seară, iar alte 17 persoane, din care şase au fost reţinute iniţial, sunt cercetate sub control judiciar, prejudiciul depăşind 114 milioane de euro.

408 afișări
Imaginea articolului Primarul din Şelimbăr, acuzat de constituire de grup infracţional, plasat în arest la domiciliu

Primarul din Şelimbăr, acuzat de constituire de grup infracţional, plasat în arest la domiciliu (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Tribunalul Alba a luat, joi seară, decizia în cazul primarului din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, şi al secretarei primăriei, Elena Scumpu, după mai bine de opt ore, perioadă în care a expirat ordonanţa de reţinere a celor doi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu au fost plasaţi în arest la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, şase persoane reţinute în acelaşi dosar, miercuri, au fost puse sub control judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Pentru alte 11 persoane puse, tot miercuri, sub control judiciar, pentru 60 de zile, a fost menţinută măsura.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost reţinut, miercuri, de DNA, fiind acuzat de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi constituit o grupare ce avea ca scop dobândirea de terenuri prin falsificarea de procese-verbale şi vânzarea acestora ”peste preţul pieţei”.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (două infracţiuni din care una în formă continuată - zece acte materiale), luare de mită (patru infracţiuni) şi spălare de bani în forma instigării.

De asemenea, secretara primăriei, Elena Scumpu, reţinută şi ea de procurori, este acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (două infracţiuni din care una în formă continuată - 10 acte materiale) şi luare de mită.

Procurorii DNA arată că, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi alte două persoane o grupare infracţională ”ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare”, situate în localitate, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Primarul, care deţinea calitatea de preşedinte, şi restul membrilor grupării constituiau comisia comunală, ”înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate”, mai arată anchetatorii.

”Având în vedere funcţiile pe care le aveau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive (făcute prin înşelăciune - n.r.), acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional”, precizează DNA.

Potrivit anchetatorilor, Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupării cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora, atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor, cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracţional.

Astfel, arată DNA, din probele obţinute de către anchetatori rezultă că Maricuţa, împreună cu ceilalţi membri ai grupului, au modificat şi falsificat procese-verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.

”În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile. Pentru valorificarea terenurilor, Maricuţa şi Scumpu, persoane cu atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei”, mai arată procurorii DNA.

În acelaşi scop, notează anchetatorii, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, edilul Daniel Maricuţa dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.

Ulterior, activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită şi de alte persoane.

Potrivit unui alt comunicat al DNA, de joi, în acest dosar alte şase persoane au fost reţinute şi unsprezece sunt cercetate sub control judiciar. Astfel, au fost reţinuţi viceprimarul comunei Şelimbăr, Marius Grecu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, Maria Melniciuc, specialist în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la data faptelor, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (9 acte materiale), Lucian Radu Cândea, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale), spălare de bani, Sorin Haiduc, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale), spălare de bani (6 infracţiuni), complicitate la luare de mită, Marius Bogdan Lupu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani (3 infracţiuni), complicitate la luare de mită, şi Ioan Tatu - fost primar al comunei şi fost consilier local, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale).

De asemenea, alte 11 persoane - Nicoleta Maria Ancăş, Ioan Creţu, Constantin Deac - consilier local şi fost viceprimar al comunei Şelimbăr, Emilian Petru Droc, Iulian Horia Hordobeţ, Victoria Iuga, Ovidiu Vasile Jinariu, Nicoale Pavel Mustaţă - consilier local, Silviu Gheorghe Popescu, Gheorghe Schotte şi Mihai Indreş - sunt urmărite penal în acelaşi dosar şi au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru complicitate la grup infracţional organizat, spălare de bani, dare şi luare de mită, complicitate la abuz în serviciu sau trafic de influenţă.

Joi seară, instanţa a decis ca toate cele 17 persoane să fie cercetate sub control judiciar.

Conform comunicatului DNA, având ca mobil obţinerea pentru membrii săi de foloase, la gruparea infracţională au aderat numiţii Haiduc Sorin, Mustaţă Nicolae Pavel - consilier local în cadrul Consiliului Local Şelimbăr, Deac Constantin consilier local şi fost viceprimar al comunei Şelimbăr, Tatu Ioan fost primar şi fost consilier în cadrul Consiliului Local Şelimbăr, Cândea Lucian Radu, Grecu Marius şi Lupu Marius Bogdan.

Activitatea infracţională a grupului a fost sprijinită pe parcurs şi de inculpaţii Jinariu Vasile-Ovidiu, Hordobeţ Iulian Horea, Ancăş Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Creţu Ioan, Indreş Mihai şi Schotte Gheorghe.

”Concret, inculpaţii Jinariu Vasile-Ovidiu, Creţu Ioan, Mustaţă Nicolae Pavel, Hordobeţ Iulian Horea şi Droc Emilian Petru au fost persoanele desemnate să facă demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel încât următoarele persoane din lanţul infracţional, respectiv primii cumpărători ai terenurilor, să poată invoca dobândirea imobilelor ca şi cumpărători de bună-credinţă (aşa cum s-a şi întâmplat atât pe parcursul numeroaselor procese civile intentate de persoanele ale căror interese legitime au fost vătămate, dar şi în dosarele penale înregistrate în urma plângerilor unora dintre persoane)”, se arată în documentul citat.

Inculpaţii Haiduc Sorin, Ancăş Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Indreş Mihai şi Lupu Marius Bogdan au fost persoanele dispuse să dobândească în mod aparent terenurile pentru care s-a reconstituit/constituit dreptul de proprietate şi să-l deţină neîntrerupt timp de mai mulţi ani, deşi cunoşteau că terenurile nu le aparţin în realitate, pentru ca, la un moment dat, de obicei înaintea fiecărei vânzări către investitori, în baza unor acte fictive translative de proprietate (în sensul lipsei plăţii), acestea să ajungă în patrimoniul unui membru al grupului. De asemenea, cu ocazia administrării probatoriului au fost identificate şi tranzacţii făcute în nume propriu prin care s-au valorificat terenurile obţinute din activitatea ilicită.

”Urmare a activităţii infracţionale, inculpaţii Maricuţa Ioan Daniel, Scumpu Elena şi Grecu Marius au pretins şi primit, cu titlu de mită, prin intermediari, de la inculpatul Schotte Gheorghe, în calitate de dezvoltator imobiliar şi de la alte persoane, mai multe sume de bani şi bunuri. Astfel, inculpatul Maricuţa Ioan Daniel a primit pentru sine suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 şi un număr de 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Şelimbăr două apartamente, primite sub formă de donaţie. Pentru a ascunde adevărata provenienţă a celor 61 de apartamente, inculpatul Haiduc Sorin cu ajutorul unui alt membru al grupului a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare-cumpărare”, mai arată procurorii DNA.

În schimbul locuinţelor oferite, Schotte Gheorghe şi o altă persoană au beneficiat de sprijin din partea membrilor grupului infracţional, atât pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, cât şi pe parcursul derulării lucrărilor.

În aceeaşi zi cu încheierea contractului, inculpatul Droc Emilian Petru, ca urmarea a obţinerii autorizaţiei, a primit de la inculpatul Schotte Gheorghe promisiunea plăţii unei sume de 10.000 de euro, ce a fost făcută ulterior în baza unui contract de intermediere.

În cazul celor două locuinţe, investigaţiile efectuate în cauză au relevat şi faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizaţii pentru construirea unui bloc de locuinţe erau obligate de către inculpatul Maricuţa Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Şelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizaţiile necesare.

Referitor la acest caz, inculpatul Grecu Marius, în calitate de viceprimar, a semnat declaraţia notarială prin care a acceptat donaţia făcută de două persoane pentru Consiliului Local Şelimbăr, cunoscând scopul acestei donaţii, iar inculpata Scumpu Elena, în calitate de secretar, a avizat pentru legalitate primirea de la persoanele respective a celor două locuinţe.

”Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani şi a bunurilor, produs al infracţiunilor inculpaţii au efectuat succesiv tranzacţii, dezmembrări şi înscrieri succesive în CF a unor terenuri, au efectuat schimburi de terenuri precum şi valorificarea ulterioară către diferiţi agenţi economici şi au încheiat contracte simulate de vânzare cumpărare / au ajutat la încheierea acestora, cunoscând că apartamentele provin din săvârşirea de infracţiuni”, se mai arată în comunicatul DNA.

Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 de euro.

Procurorii DNA Alba au făcut, în 14 octombrie, percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, care ar avea legătură cu retrocedarea unor terenuri. În judeţul Sibiu, percheziţiile DNA au vizat Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa.

Totodată, au fost verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici