Primarul interimar al Capitalei cere demisia conducerii RADET: RADET funcţionează ilegal, nu mai are autorizaţia ANRSC. Ştefănel Dan Marin îi asigură pe bucureşteni că vor avea căldură

Primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a anunţat, vineri seară, că va cere în CGMB demisia conducerii RADET, a asigurat bucureştenii că nu vor avea probleme cu căldura în această iarnă şi a mai declarat că ar trebui să se efectueze controale la RADET, ELCEN şi ANRE, explicând că este nevoie de o imagine clară cu ce se întâmplă acolo.

1643 afișări
Imaginea articolului Primarul interimar al Capitalei cere demisia conducerii RADET: RADET funcţionează ilegal, nu mai are autorizaţia ANRSC. Ştefănel Dan Marin îi asigură pe bucureşteni că vor avea căldură

Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Edilul interimar al Capitalei a spus că, în condiţiile în care primăria este supusă controalelor Curţii de Conturi, ar vrea să ştie de ce în ultimii ani nimeni nu a controlat RADET. În plus, acesta a arătat că nici măcar din partea ELCEN nu există nişte costuri justificative şi din punctul său de vedere este anormal ca energia termică să coste mai mult şi ca o entitate de stat care produce energie electrică să producă energie termică mai scumpă decât cei din privat.

"Dacă s-ar face un control la Electrocentrale s-ar putea constata că s-a produs un mare prejudiciu", a spus Ştefănel Dan Marin, precizând că s-ar putea ca un astfel de control să dezvăluie multe firme de apartament care fac ca aceste costuri să crească.

În plus, acesta a sugerat un control şi la ANRE spunând că "cred că vor fi mari surprize şi la ANRE".

Întrebat de ce nu spune clar cine se află în spatele RADET şi care sunt de fapt acuzele, primarul a spus că atunci când va avea în spate instituţii care vor cu adevărat să facă curăţenie va da şi nume şi prenume.

Ştefănel Dan Marin: RADET funcţionează ilegal, nu mai are autorizaţia ANRSC

"RADET nu mai are autorizaţie de la ANRSC să funcţioneze", a anunţat primarul general interimar al Capitalei.

Întrebat ce înseamnă acest lucru, Ştefănel Dan Marin a precizat că "RADET funcţionează pe lângă parametri", refuzând să dea alte explicaţii şi sugerând jurnaliştilor să se adreseze ANRSC şi RADET.

Primarul general interimar al Capitalei a mai spus doar că ANRSC ar fi trebuit să ratifice RADET, dar că din câte ştie această notificare nu a fost încă trimisă".

Edilul interimar al Capitalei a precizat, vineri seară, că, în urma declaraţiilor făcute de Consiliul de Administraţie (CA) al RADET, se pare că reprezentanţii regiei nu au înţeles că nu este cazul să alarmeze populaţia. 

"Nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic întrucât în urmă cu o lună şi jumătate am cerut guvernului să aloce 300 de milioane de lei din fondul de rezervă ca ajutor pentru combustibil", a spus primarul general interimar, adăugând că în urmă cu două săptămâni a fost aprobată o Ordonanţă de Guvern care permite împrumuturi de la trezorerie pentru completarea necesarului.

Ştefănel Dan Marin a mai spus că declaraţiile preşedintelui CA de la RADET sunt la 180 de grade faţă de cele ale directorului RADET care, în 9 noiembrie, a semnat un angajament prin care cerea 248 de milioane de lei pentru regie, adică exact suma trecută într-un proiect de hotărâre care vizează un împrumut de la trezorerie şi care ar urma să fie dezbătut şi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Primarul a mai acuzat conducerea RADET şi de faptul că a solicitat sume diferite care ar fi necesare funcţionării regiei amintind că iniţial s-a solicitat suplimentarea bugetului cu 152 de milioane de lei.

"Care dintre sume este de fapt necesară pentru RADET?", a spus primarul general interimar al Capitalei.

Acesta a mai precizat că din cele 152 de milioane cerute iniţial de RADET a reuşit să identifice deja 73 de milioane de lei, în plus în urma discuţiilor zilnice pe care le-a avut la Ministerul Energiei a reuşit să găsească înţelegere la furnizorii regiei ca odată ce va fi luat împrumutul să se poată face plăţile către ei.

Întrebat dacă banii proveniţi din împrumut nu vor rămâne blocaţi într-un cont aşa cum a precizat preşedintele CA al RADET, primarul interimar a spus că : "pe cei 248 de milioane de lei nu va scrie destinaţie penalităţi sau datorie, ci aceşti bani vor merge către furnizori care trebuie plătiţi. Dacă ELCEN consideră acei bani ca penalităţi din datorie nu am o problemă dacă îşi plătesc furnizorii".

Acesta a mai arătat că tehnic vorbind conducerea executivă a RADET este dată de către CA, iar acesta din urmă este votat de CGMB. În acest context primarul a precizat că va solicita demisia conducerii RADET în şedinţa ordinară care va avea loc spre sfârşitul acestei luni.

"Avem probleme în ce înseamnă partea de venituri şi cheltuieli. Vreau ca toată lumea să devină responsabilă. Se pare că interesele unora sunt atât de mari încât doar declarativ vor să facă ceva", a spus Ştefănel Dan Marin.

El a mai precizat că la începutul anului 2015 Primăria Capitalei a alocat RADET suma de 570 de milioane de lei care a fost suplimentată la rectificare cu încă 73 de milioane, ceea ce înseamnă că practic suma care trebuie alocată în acest an este 643 de milioane de lei.

Primarul general interimar a spus şi că până în prezent PMP a alocat către RADET 582 de milioane de lei şi mai rămâne un rest de plată de 60 de milioane, iar mare parte din această sumă adică aproximativ 20 de milioane de lei ar fi reprezentată de salarii.

"Voi aloca suma de 60 de milioane astfel încât să nu mai existe declaraţii iresponsabile, inclusiv din partea ELCEN", a adăugat Ştefănel Dan Marin.

Primarul a mai spus că ELCEN a propus intrarea în insolvenţă a RADET, dar că în acest moment el nu este de acord cu acest lucru.

Edilul interimar a adăugat că fondurile pentru cele zece lucrări invocate de RADET nu mai sunt necesare în acest moment întrucât astfel de lucrări s-ar întinde până în una ianuarie şi ele nu pot fi executate în timpul iernii.

În plus, chiar dacă aceste lucrări ar fi fost finalizate în sistem oricum ar fi existat în continuare pierderi de 1000 de tone.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, vineri, că bucureştenii ar mai putea avea asigurată căldura şi apa caldă aproximativ o săptămână dacă CGMB nu va aproba în şedinţa de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).

Dumitraşcu a precizat că, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenţii.

"Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate şi 15% din subvenţii", a declarat Dumitraşcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, nu va înţelege să introducă în prima şedinţă a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgenţă, căldura şi apa caldă pentru bucureşteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerţie.

Dumitraşcu a mai precizat că CGMB se va întruni luni într-o şedinţă extraordinară, dar, în ciuda discuţiilor care au existat cu primarul Ştefănel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevăzut proiectul de buget al RADET. În schimb în şedinţa de luni consilierii generali ar urma să aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi împrumutaţi pentru a fi alocaţi RADET.

Gabriel Dumitraşcu a explicat însă că degeaba se va aloca această sumă dacă nu va fi aprobat şi bugetul, pentru că, în lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuită.

El a mai precizat că RADET are de făcut plăţi urgente către Enel şi Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

Dumitraşcu a mai spus că Enel a trimis deja somaţie că aşteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând şi din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

Preşedintele CA al RADET a mai spus şi că regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferenţă la subvenţie neacordată în ultimii ani şi 236 de milioane de la Primăria Capitalei. Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniştit până în primăvară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici