Primarul şi viceprimarul Hunedoarei, deferiţi justiţiei pentru achiziţii publice

Primarul al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, şi viceprimarul hunedorean Nicolae Robert Dan, ambii liberali, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru încheierea nelegală a unor contracte de achiziţii.

163 afișări
Imaginea articolului Primarul şi viceprimarul Hunedoarei, deferiţi justiţiei pentru achiziţii publice

Primarul şi viceprimarul Hunedoarei, deferiţi justiţiei pentru achiziţii publice

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ovidiu Marius Hada - primar al municipiului Hunedoara, pentru zece infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 16 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese şi Nicolae Robert Dan - viceprimar al municipiului Hunedoara, pentru 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese.

Totodată, în dosar a fost deferiţi justiţiei şi Daniela Arieta Căpâlnă - şef serviciu buget finanţe-contabilitate în cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara, pentru 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese; Ioan Ţiplea - fost angajat la Primăria Municipiului Hunedoara, Compartimentul Achiziţii Publice, inspector de specialitate, în perioada 13 august 2008 - 13 februarie 2009, pentru 41 de infracţiuni de conflict de interese, 22 de infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 12 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată; Gligor Hada - preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare Maranatha Hunedoara, pentru complicitate la infracţiunea de conflict de interese, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2008 - iunie 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a efectuat mai multe achiziţii publice de la firmele controlate de către inculpatul Ţiplea Ioan, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei, respectiv de la firmele SC T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva şi SC TIMKAR SRL Deva, cu încălcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumele plătite de Primărie beneficiind şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte este Hada Gligor, tatăl primarului Hada Ovidiu Marius. Toate contractele s-au încheiat şi derulat pe fondul existenţei unor relaţii personale între Hada Ovidiu Marius şi Ţiplea Ioan.

Achiziţiile publice au fost încheiate în mod nelegal sub controlul direct al inculpaţilor Hada Ovidiu Marius şi Dan Robert Nicolae, primar, respectiv viceprimar al Primăriei Municipiului Hunedoara, care aprobau referatele, notele justificative şi comenzile adresate firmelor controlate de Ţiplea Ioan, împreună cu inculpata Căpâlnă Daniela Arieta, în calitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate.

Înscrisurile necesare efectuării achiziţiilor publice erau întocmite de Ţiplea Ioan şi tot prin intermediul acestuia se livrau bunurile ori serviciile comandate Primăriei Municipiului Hunedoara de către cele trei firme.

Concret, în perioada septembrie 2008 - iunie 2009, inculpatul Hada Ovidiu Marius, în calitate de primar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea, în mod nelegal, a unui număr de 15 plăţi în sumă totală de 209.945,90 lei (aproximativ 51.919 euro) către SC T& R LOGISTICS PLASTICO SRL şi SC TIMKAR SRL, pentru un număr de 9 achiziţii publice efectuate în mod nelegal. În această modalitate, au fost achitate bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu erau livrate şi executate. În aceeaşi perioadă, Hada Ovidiu Marius, în virtutea funcţiei sale, a contribuit la efectuarea, de către aceeaşi primărie, a unui număr de 16 achiziţii publice, în valoare de 367.944,75 lei (aproximativ 90.992 euro), de la cele două firme controlate de Ţiplea Ioan.

La rândul său, în aceeaşi perioadă, inculpatul Dan Nicolae Robert, uzând de funcţia sa de viceprimar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea în mod nelegal a unui număr de 34 plăţi în sumă totală de 412.847,09 lei (aproximativ 102.096 euro) către cele două firme controlate de Ţiplea Ioan, pentru un număr de 20 achiziţii publice efectuate în mod nelegal. Banii achitaţi reprezentau contravaloarea unor bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu fuseseră predate sau executate. De asemenea, Dan Nicolae Robert, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a determinat încheierea între Primăria Municipiului Hunedoara şi firmele controlate de Ţiplea Ioan a unui număr de 39 de contracte de achiziţii publice în valoare de 728.450 lei (aproximativ 180.144 euro).

În scopul menţionat mai sus, Ţiplea Ioan a întocmit în fals un număr de 12 facturi fiscale, emise în numele celor două societăţi comerciale beneficiare a contractelor de achiziţii publice, în care a inserat menţiuni nereale cu privire la cantităţile de bunuri şi servicii.

La încheierea acestor contracte a contribuit şi inculpata Căpâlnă Daniela - Arieta, în calitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate al Primăriei Municipiului Hunedoara.

La data de 1 septembrie 2008, SC T & R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva, al cărei asociat şi administrator era inculpatul Ţiplea Ioan, a încheiat un contract de închiriere a unui utilaj (buldoexcavator) cu Asociaţia Misionar Umanitară Maranatha Hunedoara, condusă de inculpatul Hada Gligor, tatăl inculpatului Hada Ovidiu Marius. La aceeaşi dată, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat, în mod nelegal, un contract de prestări servicii cu aceeaşi firmă, servicii ce vizau folosirea utilajului respectiv. Întreaga sumă de bani încasată de firmă în baza acestui contract, respectiv 93.235,92 lei, a fost virată în contul asociaţiei conduse de Hada Gligor.

Consiliul Local al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 698.748,57 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor Ţiplea Ioan şi Hada Gligor.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici