Primele obiective în JUSTIŢIE. Orban, despre pensionarea anticipată a magistraţilor: Dacă nu se prorogă, justiţia va fi paralizată / Recursul compensatoriu, abrogat

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, că justiţia din România va fi paralizată complet dacă pensionarea anticipată a magistraţilor intră în vigoare, în condiţiile în care aproape 2.800 de magistraţi vor pleca din sistem.

2439 afișări
Imaginea articolului Primele obiective în JUSTIŢIE. Orban, despre pensionarea anticipată a magistraţilor: Dacă nu se prorogă, justiţia va fi paralizată / Recursul compensatoriu, abrogat

Orban, despre pensionarea anticipată a magistraţilor: Dacă nu se prorogă, justiţia va fi paralizată

”Un alt lucru care e din punctul meu de vedere o urgenţă, sigur că ea poate fi rezolvată de Parlament, dar un guvern legitim poate să rezolve acest lucru, este vorba de pensionarea anticipată a aproape 2.800 de magistraţi. Dacă nu se prorogă termenul sau dacă nu se abrogă această prevedere legală, Justiţia din România va fi paralizată complet. O mulţime de dosare trebuie luate de la început şi există posibilitatea ca liberul acces al cetăţeanului la actul de justiţie să fie împiedicat. Este absolut necesar să decidem ce este necesar", a declarat Ludovic Orban, la şedinţa de învestire.

Premierul desemnat a precizat şi că trebuie puşi titulari la marile parchete.

"De asemenea, doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Suntem, de o bună perioadă de timp, într-o situaţie în care nu avem nişte conducători desemnaţi prin procedura constituţională şi legală şi în care toate parchetele sunt conduse oameni care deţin atribuţiile de conducere sub formă de interimat şi care nu pot să aplice politica pe care o urmează în domeniul penal statul român", a completat Orban.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a depus, în procedură de urgenţă la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede amânarea până la 1 ianuarie 2021 a intrării în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor.

Termenul în prezent este 2020.

 

„Este imperios necesar să abrogăm prevederile recursului compensatoriu”

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că o prioritate a Guvernului său este abrogarea Legii recursului compensatoriu. Totodată, el a afirmat că trebuie o reformă a Jandarmeriei şi Poliţiei, astfel încât acestea să lucreze în folosul cetăţenilor.

„De asemenea, din punctul nostru de vedere, este imperios necesar să abrogăm prevederile recursului compensatoriu care au scos peste 20.000 de deţinuţi înainte de termen pe stradă, iar foarte mulţi dintre ei au comis infracţiuni. De asemenea, serviciul de probaţiune trebuie dezvoltat pentru a asigura reinserţia socială a celor care sunt eliberaţi prin detenţie”, a spus premierul esemnat Ludovic Orban, luni, în plenul Parlamentului.

„De asemenea, şi în Poliţie şi Jandarmerie trebuie să schimbăm mentalitatea, atitudinea pe care o au, determinarea cu carese implică în realizarea misiunii, programele de completare trebuie completate efectivele, acolo unde este necesar şi trebie asigurate toate resursele necesare, pentru că aici este vorba despre viaţă, siguranţă, integritatea fizică. Acestea trebuie apărate şi de comisie şi jandarmerie şi celelalte. Război total împotriva infracţionalităţii, a clanurilor interlope care fac Legea”, a motivat Orban.

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a început la scurt timp după ora 14:00. PSD şi Pro România au decis să nu participe la vot, însă câţiva parlamentari din formaţiunile menţionate sunt prezenţi în sala de plen.

La finalul dezbaterilor va avea loc votul de învestire al Guvernului Orban, unde sunt necesare cel puţin 233.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici