Primele şcoli închise din cauza vremii. Cursuri suspendate într-o şcoală generală şi două colegii din Galaţi

O şcoală generală şi două colegii din oraşul Galaţi au cursurile suspendate din cauza frigului, în condiţiile în care unităţile nu au încălzire, iar în alte 10 instituţii şcolare elevii şi profesorii tremură de frig, orele de curs fiind scurtate.

1982 afișări
Imaginea articolului Primele şcoli închise din cauza vremii. Cursuri suspendate într-o şcoală generală şi două colegii din Galaţi

Apar primele şcoli închise din cauza vremii. Cursuri suspendate într-o şcoală generală şi două colegii din Galaţi

Toate şcolile au centrale termice dar acestea nu pot fi folosite deoarece lucrările comandate de Primărie privind instalarea de surse de încălzire au început târziu, iar unităţile de învăţământ aşteaptă autorizaţiile pentru racordarea la reţeaua de gaze.

13 şcoli din oraşul Galaţi se află în această situaţie, iar directorii de la o şcoală şi două colegii au informat Inspectoratul Şcolar că au suspendat cursurile luni şi marţi.

„Astăzi şi mâine cursurile sunt suspendate. Sunt 12 grade în şcoală, nu putem pune în pericol sănătatea elevilor şi a profesorilor. Se va lua o decizie marţi, sper să se rezolve până atunci, mai e un contor de montat, instalaţia este pregătită”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Colegiului Tehnic ”Traian Vuia”, Gelu Homer.

Peste o mie de elevi au fost anunţaţi că nu se fac cursuri, acestea urmând să fie recuperate, în timp ce în alte zece unităţi şcolare programul a fost scurtat.

„În celelalte unităţi cu probleme au fost reduse orele, ca număr de minute. Erau 17 unităţi pe listă, cei de la Distrigaz lucrează, ni s-a promis că în câteva zile se va rezolva problema la cele mai multe şcoli. Nimeni nu vrea vacanţă acum, nu le convine nici lor pentru că trebuie să recupereze orele pierdute”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache.

Autorităţile locale spun că problema alimentării cu gaz va fi rezolvată în următoarele zile, la şase dintre unităţile afectate sistemul de termoficare urmând să fie pornit chiar luni..

„Sunt trei unităţi care au decis să suspende cursurile, două colegii şi Şcoala nr.17. Acestea sunt închise până când se dă drumul la încălzire, este posibil să se întâmple chiar astăzi. Aşteptăm de la firma care face lucrările de cuplare la reţeaua de gaz. Lucrările sunt în diferite stadii, ei au avansat termene diferite. Oricum după ce montează echipamentele trebuie să facă probe timp de 48 de ore. Este vorba doar de lucrări de cuplare la reţeaua de gaz, toate şcolile au centrale. Erau 17 uniăţi în această situaţie, patru au fost rezolvate, au rămas 13 dintre care ni s-a spus că şase vor fi încălzite până mâine cel târziu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Unităţile şcolare aflate în această situaţie au fost debranşate de la reţeaua urbană de termoficare după ce Primăria a anunţat închiderea sistemului centralizat din cauza pierderilor şi a cheltuielilor de întreţinere uriaşe. Deoarece municipalitatea a alocat cu întârziere fonduri pentru achiziţionarea şi montarea de centrale termice, 13 şcoli din Galaţi nu au obţinut încă avizele pentru conectarea la reţeaua de gaze, procedurile fiind îngreunate de faptul că de această activitate nu se ocupă decât o singură firmă.

Primăria Galaţi a decis să închidă sistemul centralizat de termoficare iar clienţii reţelei urbane au primit ajutoare de la bugetul local în valoare de 3.000 de lei pentru achiziţionarea de centrale termice, electrice, panouri radiante, calorifere ori boilere sau orice sistem alternativ de încălzire a locuinţei şi de producere a apei calde. În paralel, Primăria a demarat un proiect privind transformare punctelor termice din Galaţi în 24 de microcentrale de cartier alimentate cu gaz care vor produce agent termic pentru aproximativ 7.000 de apartamente şi instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici