Primii trei arestaţi la domiciliu au fost eliberaţi şi au plecat acasă, pentru executarea mandatelor

Primii trei arestaţi preventiv au fost eliberaţi, joi, din celulele în care îşi executau mandatele şi au plecat acasă, unde vor sta în arest la domiciuliu, ca urmare a unei decizii a magistraţilor Judecătoriei Buftea.

351 afișări
Imaginea articolului Primii trei arestaţi la domiciliu au fost eliberaţi şi au plecat acasă, pentru executarea mandatelor

Primii trei arestaţi la domiciliu au fost eliberaţi şi au plecat acasă, pentru executarea mandatelor

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre trei tineri din judeţul Ilfov, doi în vârstă de 24 de ani şi unul de 19 ani, care erau arestaţi preventiv pentru furt calificat, după ce au fost acuzaţi că au spart mai multe locuinţe.

În urma deciziei luate de instanţă, Constantin Radu şi Constantin Mihăilă, ambii în vârstă de 24 de ani, au fost eliberaţi din arestul Secţiei 5 din Bucureşti, în timp ce Laurenţiu Duca, de 19 ani, a ieşit din arestul Poliţiei Transporturi.

Aceştia au plecat acasă, unde vor sta în regim de arest la domiciliu.

În arest la domiciliu va sta şi fiul vrăjitoarei "Mama Omida", Viorel Motoi, pentru care tot Judecătoria Buftea a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive.

Unele dintre modificările Codului de procedură penală care a intrat în vigoare la 1 februarie se referă la măsurile preventive. Interdicţia de a părăsi localitatea sau ţara au fost eliminate, iar ca măsură preventivă a fost introdus arestul la domiciliu.

Conform noii legislaţii, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia de a se prezenta în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat. El nu are voie să comunice cu persoana vătămată sau membrii de familie ai acesteia, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii ori experţii, precum şi cu orice alte persoane care nu locuiesc în mod obişnuit împreună cu el sau care nu se află în îngrijirea sa.

"Judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată poate dispune ca pe durata arestului la domiciliu inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere. (...) La cererea scrisă şi motivată a inculpatului, judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, prin încheiere, îi poate permite acestuia părăsirea imobilului pentru prezentarea la locul de muncă, la cursuri de învăţământ sau de pregătire profesională ori la alte activităţi similare sau pentru procurarea mijloacelor esenţiale de existenţă, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, dacă acest lucru este necesar pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului", potrivit noilor prevederi.

Măsurile preventive prevăzute în noul Cod de procedură penală sunt: reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu şi arestarea preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici